Еда

Великдень 2018: рецепт традиційної паски «як треба»

Традиційна великодня випічка, зазвичай, забирає багато часу. В день коли замішуються та випікаються паски, не можна відволікатися на щось інше. Наші прабабусі ставили опару ще  вдосвіта, аби до вечора встигнути випекти великодній хліб. Вважалося, що в цей день не можна сваритися, лаятися чи злоститися, інакше нічого не вийде.

Інгредієнти:

0,5 л молока, 100 г дріжджів, 15 жовтків, 100 г сметани, 400 г вершкового масла, 0,5 кг цукру, 1,5 кг борошна, 1 стакан родзинок, 3 столові ложки рослинної олії,  5-10 г ванільного цукру, 1 чайна ложка солі. На кожні 0,5 кг борошна, за бажанням, додають суміш подрібнених спецій — 10-12 зерен кардамону, пів-палички ванілі, цедру 0,5 лимону.

Фото: Shutterstock

Приготування:

  1. Розчинити дріжджі у половині стакана теплого молока, додати одну столову ложку цукру, розмішати, дати 20 хвилин, аби дріжджі запрацювали.
  2. Підігріти одну столову ложку гарячого молока  і заварити в ньому одну столову ложку борошна. Змішати з опарою.
  3. Відокремити жовтки від білків, збити жовтки з цукром. Додати до опари жовтки, молоко, що залишилося, розм’якшене масло, сметану, рослинну олію, сіль та ванільний цукор.
  4. Вимішувати, поступово додаючи просіяне борошно протягом 40 хвилин. Наприкінці додати 3 столові ложки рослинної олії, родзинки та, за бажанням, прянощі.
  5. Поставити в тепле місце на 1,5 – 2 години, аби підходило. Тісто повинно збільшитися у розмірах вдвічі.
  6. Розділити  тісто ножем на частини. Кожен шматочок тіста акуратно і ніжно обкатати в руках, надаючи йому форму кулі, і обережно опустити в форму. Кожну форму наповнюють на одну третину. Потім ставлять на деко, накривають серветкою. Тісто в формах повинно ще раз підійти — десь з 1 годину.
  7. Важливо! Тісто за весь час підходить тричі: опарою, замішане і у формах.
  8. Змастити паски зверху яйцем, змішаним з половиною чайної ложки рослинної олії та водичкою.
  9. Випікати до готовності. Маленькі — приблизно 25 хвилин, великі — 35-40 хвилин. Аби перевірити, чи готова паска,  її проштрикують дерев’яною шпажкою — якщо вона виявиться сухою, час виймати господиню великоднього стола.
  10. Після печі паски залишити «відпочити» 10 хвилин на вологому рушникові. Обережно перевертаючи, вийняти з форм.
  11. Прикрасити за бажанням.

Фото: Shutterstock

Читайте також:

Кухни мира: рецепт риса по-мексикански

Блюда финской кухни, наводящие ужас на туристов

Самые полезные национальные кухни мира

 

 

 

 

Вокруг Света

Recent Posts

5 мифов про туристическую страховку в 2024 году

Туристическое страхование часто воспринимается как дополнительная трата средств, которой можно избежать. Однако, это ошибочное представление,…

1 неделя ago

Что делает Фраголино таким особенным и любимым

В мире виноделия существует напиток, который завоевал сердца многих гурманов своим уникальным вкусом и ароматом.…

1 месяц ago

Туризм ради игры: топ городов для игры в казино

Туризм ради игры становится всё более популярным среди путешественников по всему миру. Казино уже давно…

2 месяца ago

Фриспины казино Vbet

Рассказываем о бонусах Vbet. Мы расскажем о разных видах поощрений - как стандартных для всех…

2 месяца ago

Все, что нужно знать о кальвадосе

В романе «Триумфальная арка» Ремарк называет кальвадос «напитком грез». В действительности это разновидность яблочного (реже…

3 месяца ago

Страхование на авто в Польше: какие штрафы предусмотрены за просрочку и отсутствие полиса

Страхование автотранспорта является обязательным в Польше. Чтобы иметь право управлять транспортным средством, у каждого водителя…

5 месяцев ago