Еда

12 маловідомих фактів про український борщ

  1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.

2. Існує понад 70 рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.

3. У класичний український борщ наприкінці варіння кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Каструлю знімають з вогню, накривають кришкою і дають борщу настоятися щонайменше півгодини (чим довше, тим краще).

4. На Чернігівщині готують переяславський борщ – з грибними «вушками».

5. Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.

Фото: patee.ru

6. На Житомирщині борщ має два різновиди: поліський – з в’яленими в’юнами і грибами та коростенський – на сухофруктах.

7. А на Закарпатті немає свого рецепту борщу. Його тут варять досить рідко із самої лише картоплі та буряка, без капусти, і називають львівським.

8. Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою. Для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.

9. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру. А буряк не тушкують, а відварюють.

10. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX століття, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

11. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією до «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня ціна всіх продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.

Фото: Shutterstock

12. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв», де можна скуштувати і навчитися готувати різні види борщу.

По материалам VSVITI.

Читайте также:

Борщ с рыбой и пиво каждый день: что ели древние украинцы

День малинового варенья: 5 необычных рецептов сладкого лакомства

Зима близко: топ-5 горнолыжных курортов Украины

 

 

Вокруг Света

Recent Posts

5 мифов про туристическую страховку в 2024 году

Туристическое страхование часто воспринимается как дополнительная трата средств, которой можно избежать. Однако, это ошибочное представление,…

2 недели ago

Что делает Фраголино таким особенным и любимым

В мире виноделия существует напиток, который завоевал сердца многих гурманов своим уникальным вкусом и ароматом.…

1 месяц ago

Туризм ради игры: топ городов для игры в казино

Туризм ради игры становится всё более популярным среди путешественников по всему миру. Казино уже давно…

2 месяца ago

Фриспины казино Vbet

Рассказываем о бонусах Vbet. Мы расскажем о разных видах поощрений - как стандартных для всех…

3 месяца ago

Все, что нужно знать о кальвадосе

В романе «Триумфальная арка» Ремарк называет кальвадос «напитком грез». В действительности это разновидность яблочного (реже…

3 месяца ago

Страхование на авто в Польше: какие штрафы предусмотрены за просрочку и отсутствие полиса

Страхование автотранспорта является обязательным в Польше. Чтобы иметь право управлять транспортным средством, у каждого водителя…

5 месяцев ago