- У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.
2. Існує понад 70 рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.
3. У класичний український борщ наприкінці варіння кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Каструлю знімають з вогню, накривають кришкою і дають борщу настоятися щонайменше півгодини (чим довше, тим краще).
4. На Чернігівщині готують переяславський борщ – з грибними «вушками».
5. Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.
6. На Житомирщині борщ має два різновиди: поліський – з в’яленими в’юнами і грибами та коростенський – на сухофруктах.
7. А на Закарпатті немає свого рецепту борщу. Його тут варять досить рідко із самої лише картоплі та буряка, без капусти, і називають львівським.
8. Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою. Для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.
9. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру. А буряк не тушкують, а відварюють.
10. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX століття, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.
11. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією до «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня ціна всіх продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.
12. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв», де можна скуштувати і навчитися готувати різні види борщу.
По материалам VSVITI.
Читайте также:
Борщ с рыбой и пиво каждый день: что ели древние украинцы
День малинового варенья: 5 необычных рецептов сладкого лакомства
Зима близко: топ-5 горнолыжных курортов Украины