• Фото: Shutterstock
    Еда
    Среда, 25 октября 2017

    12 маловідомих фактів про український борщ

    Українці готують борщ понад 500 років. Існує багато регіональних видів цієї страви – з курятиною, яловичиною, грибами, квасолею і навіть з ковбасою. Спробувати їх можна на щорічному фестивалі, що проводиться в містечку Борщів.
    1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.

    2. Існує понад 70 рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.

    3. У класичний український борщ наприкінці варіння кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Каструлю знімають з вогню, накривають кришкою і дають борщу настоятися щонайменше півгодини (чим довше, тим краще).

    Экспресс-инфо по стране

    Украина – государство в Восточной Европе.

     

    Флаг Герб

     

    Столица – Киев

    Крупнейшие города: Киев, Львов, Харьков, Одесса, Днепр, Запорожье, Кривой Рог, Донецк

    Форма правления – Парламентско-президентская республика

    Территория – 603 549 км2 (44-я в мире)

    Население – 42,6 млн чел. (32-я в мире)

    Официальный язык – украинский

    Религия – православие, католицизм

    ИЧР – 0,747 (81-я в мире)

    ВВП – $131,8 млрд (59-я в мире)

    Валюта – гривна

    Граничит с: Беларусью, Польшей, Словакией, Венгрией, Румынией, Молдовой, Россией

    4. На Чернігівщині готують переяславський борщ – з грибними «вушками».

    5. Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.

    Фото: patee.ru

    6. На Житомирщині борщ має два різновиди: поліський – з в’яленими в’юнами і грибами та коростенський – на сухофруктах.

    7. А на Закарпатті немає свого рецепту борщу. Його тут варять досить рідко із самої лише картоплі та буряка, без капусти, і називають львівським.

    8. Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою. Для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.

    9. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру. А буряк не тушкують, а відварюють.

    10. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX століття, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

    11. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією до «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня ціна всіх продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.

    Фото: Shutterstock

    12. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв», де можна скуштувати і навчитися готувати різні види борщу.

    По материалам VSVITI.

    Читайте также:

    Борщ с рыбой и пиво каждый день: что ели древние украинцы

    День малинового варенья: 5 необычных рецептов сладкого лакомства

    Зима близко: топ-5 горнолыжных курортов Украины