Матча (маття) – це вид зеленого чаю, що являє собою подрібнене в порошок молоде чайне листя. На відміну від звичайного зеленого чаю, який настоюють у воді, а потім видаляють, матча просто збивають з гарячою водою.
Листя для майбутнього чаю матча вирощують в тіні, що сприяє виробленню більшої кількості хлорофілу в листках і насичує їх поживними речовинами. Листя збирають вручну, а стебла і прожилки видаляють. Традиційно чай подрібнюють гранітними каменями.
Найкращий матча виробляють в Японії, де його вирощують уже багато століть і де він є частиною місцевої чайної церемонії.
Треба зауважити, що, хоча матча асоціюється з Японією, вперше його почали робити в стародавньому Китаї. Це був порошковий чай з листя, вирощеного в тіні. Зібране листя обдавали паром, сушили і потім розтирали в дрібний порошок, практично в пудру.
У 1191 році матча вперше потрапив до Японії і дуже сподобався місцевій аристократії. У Китаї про цей напій з плином століть майже забули, а от у Японії він став обов’язковою частиною традиційної чайної церемонії.
В останні роки чай матча став неймовірно популярним у США і Європі , особливо серед молоді, яка веде здоровий спосіб життя і стежить за трендами.
Матча разом з деякими іншими продуктами (чіа, годжі, асаї та ін.) потрапив у розряд “супер-фуд”, бо нібито має чудодійні властивості. Насправді користь супер-фуду, м’яко кажучи, дещо перебільшена. Немає нічого кращого за збалансоване харчування, в ідеалі – більш-менш локальними продуктами. Але якщо вам подобається лохина, або напій з йогурту з чіа, або прикольний пудровий зелений чай – то чому б і ні?
Матча, як і інші види зеленого чаю, багатий на антиоксиданти. Антиоксиданти – речовини, які уповільнюють процеси окислення (зокрема й в організмі). Є гіпотеза, що антиоксиданти можуть запобігти руйнівній дії вільних радикалів на клітини живих організмів, і таким чном уповільнити процес їх старіння. Ця теорія поки не доведена науково, проте у неї багато шанувальників. Природні антиоксиданти містяться у фруктах і овочах, а також у каві, чаї, вині і шоколаді.
У чаї матча антиоксидантів у 140 разів більше, ніж у звичайному зеленому чаї, оскільки цей вид чаю п’ють разом із заваркою. Самі японці кажуть, що 1 чашка матча замінює 10 чашок звичайного зеленого чаю.
Антиоксидант епігаллокатехін, що міститься в чаї матча, допомагає запобігти раку, сприяє втраті зайвої ваги і має антибіотичні властивості.
Також матча, на думку деяких дієтологів, є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань, діабету II типу і варикозу.
У чашці матча приблизно стільки ж кофеїну, скільки і в чашці кави, але завдяки вмісту L-теаніну він не виснажує нервову систему.
L-теанін – це одна з амінокислот, якої майже немає в продуктах харчування, крім деяких грибів і чаю. Цю амінокислоту використовують як спортивну добавку для розслаблення м’язів і поліпшення уваги. На відміну від інших релаксантів, L-теанін не викликає сонливості. Звісно, L-теанін, як і будь-яку іншу поживну речовину, краще приймати в природному, а не синтетичному вигляді, і чай матча якраз є чудовим джерелом цієї амінокислоти.
1. При вагітності і під час грудного вигодовування
Якщо ви носите або нещодавно народили дитину, регулярне вживання чаю матча сприяє зниженню рівня гемоглобіну. Тому пити його можна тільки зрідка і краще з молоком.
2. При стресі, безсонні, гіпертонії
У порошковому чаї матча кофеїну більше, ніж у звичайному чорному або зеленому чаї, і, випиваючи кілька чашок на день, людина споживає досить багато кофеїну. Тому не варто пити матча пізніше, ніж за 6 годин до сну. І рекомендується скоротити кількість чашок до 1-2 на день або зовсім відмовитися на час від матчу.
3. При гастриті з підвищеною кислотністю, при печії
Зелений чай, і матчу зокрема, підвищує кислотність шлунка. Тому його, по-перше, не варто пити натщесерце, а тільки після їжі – він сприяє травленню і усуває післяобідню сонливість. А по-друге, якщо гастрит і печія вже є, але ви не хочете відмовлятися від матча повністю, можна пити 1-2 чашки на день, але обов’язково з молоком.
4. Якщо чай містить занадто багато важких металів
Чи не найдорожчий чай з Китаю (будь-який, не лише матча) містить багато свинцю і алюмінію, які листя поглинає з ґрунту, зіпсованого вугільними електростанціями. Також екологічно небезпечними регіонами вважаються Індія і Шрі-Ланка. Скажімо, Японія більш благополучна з цього погляду. І, звичайно, елітний дорогий чай у будь-якій країні вирощується з більш уважним дотриманням всіх санітарних норм.
“Найправильнішим” і екологічно безпечним вважається чай з Японії.
Найвідповідальніші продавці вказують на упаковці місце походження, а також те, в яких умовах вирощувалися рослини. Якщо ці дані є на упаковці – чай досить високої якості.
Краще купувати порошок матча без добавок, чистий. Добавки знижують якість продукту.
Якісний, свіжий матча, що правильно зберігався, – яскраво-зелений і трохи блищить. Блідий матовий порошок, можливо, забруднений або неправильно зберігався.
Чай хорошої якості має пудрову консистенцію і повністю розчиняється при заварюванні в гарячій воді. Якщо в чашці залишається зернистий осад – це чай низькоякісний.
На смак напій має бути солодкуватим або трохи гірчити. Сильніший відтінок гіркоти свідчить про те, що чай несвіжий – жирні кислоти в ньому вже окислилися, тобто порошок прогорк.
Для приготування матча вам знадобиться тяван (чаван) – миска для японського чаювання, мірна ложечка і спеціальний вінчик – часен, зроблений з бамбука, за допомогою якого чай збивається в піну.
Чай матча заварюють двома способами – міцний (койта) і слабкий (усутя).
Приготування койта
Для приготування міцного чаю в прогріту суху миску насипте 4 г порошку (4 мірні ложечки) і залийте 50 мл гарячої води. Збийте суміш вінчиком, поки вся пудра не розчиниться. Койта має вийти густим і тягучим із солодко-терпким смаком.
Приготування усутя
Для усутя візьміть 2 г заварки і 80 мл води. Посуд обов’язково потрібно прогріти і насухо витерти. Збийте суміш вінчиком, поки не розіб’єте всі грудочки. На смак усутя гіркувате, має насичений зелений колір і негусте за консистенцією.
Подавати і пити матча треба одразу після приготування, інакше порошок почне осідати на дно і чай втратить повноту смаку.
Матча не лише п’ють, а й використовують для приготування десертів та інших страв як натуральний барвник. Багато кондитерів додають матча в шоколад, цукерки, випічку, печиво, пудинги, муси і морозиво.
Також з чаю матча готують матча латте, молочні та фруктові коктейлі і навіть лікери.
За матеріалами Мatchay и The Village
Подорожі — це завжди щось більше, ніж просто переміщення між точками на карті. Це можливість…
Оскільки цифровий ландшафт продовжує розвиватися, з’явилася захоплююча концепція: метавсесвіт. Цей простір віртуальної реальності поєднує в…
Баня — це не просто місце для очищення тіла, а справжній ритуал, що поєднує в…
Для користування домашнім інтернетом велика кількість абонентів віддає перевагу бездротовому з’єднанню. Ця технологія є основою…
Спорт знає безліч рекордів, що вражають складністю. Але є серед них особлива категорія — ті…
Інвестування може бути заплутаним, оскільки існує така кількість варіантів і ризиків. Ціна Ethereum пропонує багатообіцяюче…