Знаменитий квашений оселедець сюрстремінг (surströmming) має сильний і їдкий запах гниючої риби. Шанувальникам делікатесу він подобається. А ті, хто вперше присутній при відкритті бляшанки з національним шведським делікатесом, зазвичай перелякано сахаються.

Як з’явився сюрстремінг?

У XVI столітті під час військових дій, які вів шведський король Густав I Васа з німецьким містом Любек, виник дефіцит солі.

У зв’язку з цим оселедець почали солити з меншою кількістю солі. Це порушувало нормальний процес консервування, і продукт починав бродити.

В обстановці війни і голоду зброджений оселедець почали вживати в їжу. На загальний подив, за смаком він зовсім не нагадував тухлятину, а комусь його кислуватий присмак навіть сподобався. Риба не протухнула, а скоріше прокисла.

Про нову страву пішли чутки. Сіль коштувала недешево навіть у мирний час. І в Північній Швеції, де було нелегко дістати свіжі продукти, у бідноти заквашування оселедця стало поширеним методом консервації.

Квашеного оселедця часто брали з собою в далеку дорогу мисливці.

Як готують?

Квашений балтійський оселедець досі готують за старовинним рецептом, який використовувався в Північній Європі і Азії для тривалого зберігання риби.

Сюрстремінг готують з дрібного балтійського оселедця. Його ловлять навесні, засолюють і заквашують. Приблизно за місяць до того, як шведський оселедець потрапить на полиці магазинів, його фасують у герметичні бляшанки. При цьому процес бродіння триває, і з часом бляшанки здуваються. За традицією фабрики більшості виробників розташовані уздовж північного узбережжя Швеції .

Як правильно їсти сюрстремінг?

Щоб розпробувати сюрстремінг як слід, знадобиться ще кілька продуктів. Традиційно філе квашеної риби кладуть на тонкий хліб, який попередньо намазують маслом. Туди ж – шматочки картоплі і нарізану цибулю. Усе це згортають у рол (klämma) і їдять, підтримуючи обома руками. Солодкуватий смак картоплі і цибулі ідеально нейтралізує різкий, насичений смак квашеного оселедця. На півночі хліб намазують не тільки маслом, а й м’яким сиром з козиного молока (getmessmör).

Відкривають сезон поїдання сюрстремінгу наприкінці серпня, коли в продаж надходять консерви з весняного улову. Однак справжні цінителі віддають перевагу торішній квашеній рибі. За цей час сквашений оселедець стає ніжним і набуває зрілого смаку.

Сюрстремінг фото

Фото со страницы The Swedish Surstromming Supplier в FB

Фото зі сторінки The Swedish Surstromming Supplier в FB

Вокруг Света

Recent Posts

Що таке метавсесвіт? Як криптовалюта живить віртуальну реальність в Україні

Оскільки цифровий ландшафт продовжує розвиватися, з’явилася захоплююча концепція: метавсесвіт. Цей простір віртуальної реальності поєднує в…

3 тижні ago

Бані в Україні: Традиції та сучасність

Баня — це не просто місце для очищення тіла, а справжній ритуал, що поєднує в…

5 місяців ago

Плюси та мінуси Wi-Fi: як зберегти безпеку та максимально використати безпровідний інтернет

Для користування домашнім інтернетом велика кількість абонентів віддає перевагу бездротовому з’єднанню. Ця технологія є основою…

5 місяців ago

3 неймовірні рекорди, які ніхто ще не побив

Спорт знає безліч рекордів, що вражають складністю. Але є серед них особлива категорія — ті…

6 місяців ago

Ethereum: створення багатства за допомогою довгострокових інвестицій

Інвестування може бути заплутаним, оскільки існує така кількість варіантів і ризиків. Ціна Ethereum пропонує багатообіцяюче…

7 місяців ago

Різноманітність онлайн ігор

Онлайн казино - це інтернет-платформа, яка пропонує азартні ігри, такі як слоти, рулетка, блекджек, покер…

7 місяців ago