Знаменитий квашений оселедець сюрстремінг (surströmming) має сильний і їдкий запах гниючої риби. Шанувальникам делікатесу він подобається. А ті, хто вперше присутній при відкритті бляшанки з національним шведським делікатесом, зазвичай перелякано сахаються.
У XVI столітті під час військових дій, які вів шведський король Густав I Васа з німецьким містом Любек, виник дефіцит солі.
У зв’язку з цим оселедець почали солити з меншою кількістю солі. Це порушувало нормальний процес консервування, і продукт починав бродити.
В обстановці війни і голоду зброджений оселедець почали вживати в їжу. На загальний подив, за смаком він зовсім не нагадував тухлятину, а комусь його кислуватий присмак навіть сподобався. Риба не протухнула, а скоріше прокисла.
Про нову страву пішли чутки. Сіль коштувала недешево навіть у мирний час. І в Північній Швеції, де було нелегко дістати свіжі продукти, у бідноти заквашування оселедця стало поширеним методом консервації.
Квашеного оселедця часто брали з собою в далеку дорогу мисливці.
Квашений балтійський оселедець досі готують за старовинним рецептом, який використовувався в Північній Європі і Азії для тривалого зберігання риби.
Сюрстремінг готують з дрібного балтійського оселедця. Його ловлять навесні, засолюють і заквашують. Приблизно за місяць до того, як шведський оселедець потрапить на полиці магазинів, його фасують у герметичні бляшанки. При цьому процес бродіння триває, і з часом бляшанки здуваються. За традицією фабрики більшості виробників розташовані уздовж північного узбережжя Швеції .
Щоб розпробувати сюрстремінг як слід, знадобиться ще кілька продуктів. Традиційно філе квашеної риби кладуть на тонкий хліб, який попередньо намазують маслом. Туди ж – шматочки картоплі і нарізану цибулю. Усе це згортають у рол (klämma) і їдять, підтримуючи обома руками. Солодкуватий смак картоплі і цибулі ідеально нейтралізує різкий, насичений смак квашеного оселедця. На півночі хліб намазують не тільки маслом, а й м’яким сиром з козиного молока (getmessmör).
Відкривають сезон поїдання сюрстремінгу наприкінці серпня, коли в продаж надходять консерви з весняного улову. Однак справжні цінителі віддають перевагу торішній квашеній рибі. За цей час сквашений оселедець стає ніжним і набуває зрілого смаку.
Оскільки цифровий ландшафт продовжує розвиватися, з’явилася захоплююча концепція: метавсесвіт. Цей простір віртуальної реальності поєднує в…
Баня — це не просто місце для очищення тіла, а справжній ритуал, що поєднує в…
Для користування домашнім інтернетом велика кількість абонентів віддає перевагу бездротовому з’єднанню. Ця технологія є основою…
Спорт знає безліч рекордів, що вражають складністю. Але є серед них особлива категорія — ті…
Інвестування може бути заплутаним, оскільки існує така кількість варіантів і ризиків. Ціна Ethereum пропонує багатообіцяюче…
Онлайн казино - це інтернет-платформа, яка пропонує азартні ігри, такі як слоти, рулетка, блекджек, покер…