• Що таке сюрстремінг?.Вокруг Света. Украина
    Що таке сюрстремінг?
    Питання-відповідь
    Середа, 24 листопада 2021

    Що таке сюрстремінг?

    Сюрстремінг - це унікальний шведський делікатес.

    Знаменитий квашений оселедець сюрстремінг (surströmming) має сильний і їдкий запах гниючої риби. Шанувальникам делікатесу він подобається. А ті, хто вперше присутній при відкритті бляшанки з національним шведським делікатесом, зазвичай перелякано сахаються.

    Як з’явився сюрстремінг?

    У XVI столітті під час військових дій, які вів шведський король Густав I Васа з німецьким містом Любек, виник дефіцит солі.

    У зв’язку з цим оселедець почали солити з меншою кількістю солі. Це порушувало нормальний процес консервування, і продукт починав бродити.

    В обстановці війни і голоду зброджений оселедець почали вживати в їжу. На загальний подив, за смаком він зовсім не нагадував тухлятину, а комусь його кислуватий присмак навіть сподобався. Риба не протухнула, а скоріше прокисла.

    Про нову страву пішли чутки. Сіль коштувала недешево навіть у мирний час. І в Північній Швеції, де було нелегко дістати свіжі продукти, у бідноти заквашування оселедця стало поширеним методом консервації.

    Квашеного оселедця часто брали з собою в далеку дорогу мисливці.

    Як готують?

    Квашений балтійський оселедець досі готують за старовинним рецептом, який використовувався в Північній Європі і Азії для тривалого зберігання риби.

    Сюрстремінг готують з дрібного балтійського оселедця. Його ловлять навесні, засолюють і заквашують. Приблизно за місяць до того, як шведський оселедець потрапить на полиці магазинів, його фасують у герметичні бляшанки. При цьому процес бродіння триває, і з часом бляшанки здуваються. За традицією фабрики більшості виробників розташовані уздовж північного узбережжя Швеції .

    Як правильно їсти сюрстремінг?

    Щоб розпробувати сюрстремінг як слід, знадобиться ще кілька продуктів. Традиційно філе квашеної риби кладуть на тонкий хліб, який попередньо намазують маслом. Туди ж – шматочки картоплі і нарізану цибулю. Усе це згортають у рол (klämma) і їдять, підтримуючи обома руками. Солодкуватий смак картоплі і цибулі ідеально нейтралізує різкий, насичений смак квашеного оселедця. На півночі хліб намазують не тільки маслом, а й м’яким сиром з козиного молока (getmessmör).

    Відкривають сезон поїдання сюрстремінгу наприкінці серпня, коли в продаж надходять консерви з весняного улову. Однак справжні цінителі віддають перевагу торішній квашеній рибі. За цей час сквашений оселедець стає ніжним і набуває зрілого смаку.

    Сюрстремінг фото

    фото сюрстрёмминг

    Фото со страницы The Swedish Surstromming Supplier в FB

    сюрстрёмминг фотография

    Фото зі сторінки The Swedish Surstromming Supplier в FB