Їжа

ТОП-10 фактів про італійську пасту

1. Уперше пасту почали готувати в Китаї ще у V столітті до н.е. Борошно змішували з водою, нарізали тісто на дрібні фрагменти і сушили на сонці. На територію сучасної Італії пасту, найімовірніше, привезли у VIII столітті н.е. араби. Багато сицилійських рецептів пасти досі рясніють традиційними арабськими інгредієнтами, такими як родзинки і кориця.

2. У перекладі з італійської pasta означає «тісто» . Це слово походить від давньогрецького pastos, що означає «посипати сіллю» або «солоний».

3. Неаполь – ідеальне місце для виготовлення макаронів. Родючий грунт і теплий клімат у Кампанії, області на південному заході Італії, сприяють вирощуванню твердих сортів пшениці цілий рік. А прохолодні сухі бризи з моря і гарячі вологі вітри з гори Везувій дозволяють повільно сушити пасту на відкритому повітрі.

У 2013 році паста ді Граньяно, яку виготовляють у Кампанії, була удостоєна статусу «захищеного географічного зазначення» .

4. Перша фабрика макаронних виробів з’явилася у 1740 році у Венеції. Раніше кустарне виробництво процвітало по всьому півдню Італії, але першу фабрику відкрив Паоло Адамі (Paolo Adami) з Генуї. При цьому, за контрактом, він також мав поділитися своїми професійними секретами з іншими працівниками. Так мало-помалу виготовлення пасти стало одним з улюблених ремесел італійців.

5. Щорічно люди з’їдають 13 млн тонн пасти. За дослідженнями ринку Euromonitor, в 2016 році ми витратили на макарони $ 23 млрд. Лідером, звичайно, є Італія: кожен її житель з’їдає в середньому 26 кг пасти на рік. Слідом ідуть Штати і Росія.

6. Кожен вид пасти підходить для певних страв. У світі налічують від 400 до 600 видів макаронних виробів, і їхня форма диктує, що з них можна готувати. Наприклад, спагетті ідеально поєднуються з рідкими соусами, спіральки ротіні добрі для салатів, а дрібні анеллі – для супів.

7. У червні 2012 року в Польщі приготували лазанью розміром 2,5 на 25 метрів. На неї пішло 2500 кг макаронів, 800 кг фаршу, 500 л томатного соусу і 400 кг сиру. Рекордно велику лазанью зробили співробітники супермаркету в місті Величка на честь збірної Італії з футболу, яка брала участь у чемпіонаті Європи.

8. Паста буває десертом. Є окремий вид шоколадної пасти, яку подають як десерт. А ще існує безліч рецептів солодких макаронів: з медом і фісташками, фаршировані рікоттою і приправлені апельсиновою цедрою, з мигдалем, корицею і просто з цукром… Але треба розуміти, що для італійців паста з цукром – це жорстока образа национальної кухні.

9. Паста допомагає залишатися у формі. Італійські дослідники довели, що люди, які їдять багато макаронів, рідше мають надлишкову вагу. Частково це пояснюється тим, що в середземноморській кухні багато свіжих овочів і оливкової олії. Для довідки: 100 г стакан спагетті містить 160 калорій.

10. 25 жовтня відзначається Всесвітній день пасти (World Pasta Day).

За матеріалами The Local.

Вокруг Света

Recent Posts

Що таке метавсесвіт? Як криптовалюта живить віртуальну реальність в Україні

Оскільки цифровий ландшафт продовжує розвиватися, з’явилася захоплююча концепція: метавсесвіт. Цей простір віртуальної реальності поєднує в…

4 тижні ago

Бані в Україні: Традиції та сучасність

Баня — це не просто місце для очищення тіла, а справжній ритуал, що поєднує в…

5 місяців ago

Плюси та мінуси Wi-Fi: як зберегти безпеку та максимально використати безпровідний інтернет

Для користування домашнім інтернетом велика кількість абонентів віддає перевагу бездротовому з’єднанню. Ця технологія є основою…

5 місяців ago

3 неймовірні рекорди, які ніхто ще не побив

Спорт знає безліч рекордів, що вражають складністю. Але є серед них особлива категорія — ті…

6 місяців ago

Ethereum: створення багатства за допомогою довгострокових інвестицій

Інвестування може бути заплутаним, оскільки існує така кількість варіантів і ризиків. Ціна Ethereum пропонує багатообіцяюче…

7 місяців ago

Різноманітність онлайн ігор

Онлайн казино - це інтернет-платформа, яка пропонує азартні ігри, такі як слоти, рулетка, блекджек, покер…

7 місяців ago