Каперси використовують в кулінарії та медицині вже багато сторіч. Цей продукт фактично не має протипоказань, зате багатий на корисні властивості. Нумо розбиратися, що ж це таке і з чим його їдять.
Існує два типи каперсів, обидва отримують з однієї рослини — колючого чагарника під назвою Capparis spinosa. Перший тип — великі каперси з зеленим хвостиком — це ягоди каперсника. Другий — невеличкі каперси, схожі на горошину — це бруньки. Ягоди менш гіркі, ніж пуп’янки, а також мають кислинку. За вартістю вони майже не відрізняються, хоча бруньки довгий час цінувалися більше, бо їх важче збирати.
Capparis spinosa росте в районі Середземномор’я, в таких країнах, як Греція, Туреччина, Італія — вони є основними експортерами цього продукту. Каперсник має довгі стебла і округлі або овальні листки, схожі за формою на ложку. Рослина цвіте з липня по вересень, тоді кущі вкриваються рожево-білими квітами з дуже довгими фіолетовими тичинками. Якщо листя Capparis spinosa пошкодити, вони виділятимуть характерний запах, схожий на запах васабі.
Фото: Shutterstock
Каперси є цінним джерелом вітамінів і мінералів. До їхнього складу входять залізо, фосфор, кальцій, вітаміни А, В, С, D, Е, K.
Каперси містять також велику кількість вітаміну Р (рутину). Останній позитивно впливає на серцево-судинну систему — попереджує крововиливи і зміцнює стінки судин. Крім того, в цій рослині присутній капаридин, наділений антисептичними властивостями, а також кверцетин, який покращує стан шкіри.
Каперси використовують як пряність. Їх солять, в’ялять, маринують. Можна додавати каперси до соусів, у тому числі до майонезу, до салатів, брускет, пасти і супів. Можна подавати їх разом із холодними закусками з морепродуктів чи м’яса. Є ще один цікавий варіант подачі — розтертими з сіллю чи перцем каперсами посипати канапки.
Фото: Shutterstock
Певну шкоду здоров’ю може заподіяти надмірне вживання каперсів, адже маринад для них містить велику кількість солі.
Також не рекомендують їсти каперси під час вагітності — жінкам під час першого триместру не варто вживати рутин.
Варто пам’ятати і те, що каперси є алергеном, тому у випадку індивідуальної непереносимості краще відмовитися від цього продукту.
Читайте також:
Что такое еловое пиво и где его варят
Как приготовить соевый сыр тофу в домашних условиях
Кухни мира: рецепт мясной солянки
Эстетическая хирургия – одно из наиболее развивающихся направлений современной медицины. Актуальные методики и технологии дают…
Украина уверенно движется к развитию легального игорного бизнеса, привлекая внимание как местных предпринимателей, так и…
Туристическое страхование часто воспринимается как дополнительная трата средств, которой можно избежать. Однако, это ошибочное представление,…
Открытие учетной записи на игровой площадке обычно вознаграждается подарком. Иногда клиенту для этого достаточно завести…
В мире виноделия существует напиток, который завоевал сердца многих гурманов своим уникальным вкусом и ароматом.…
Рынок азартных развлечений в Украине активно развивается, что заметно по регулярному пополнению списка легальных онлайн-казино.…