• Чеська компанія представила проект безпілотного пасажирського літака.Вокруг Света. Украина
    Фото: сайт Zuri
    Технологии
    Вторник, 30 апреля 2019

    Чеська компанія представила проект безпілотного пасажирського літака

    Літак відкриє нові можливості для подорожей, зокрема, по островах та в малих містечках, тому що не потребує довгих злітних смуг.

    Чи наважилися б ви політати на безпілотному літаку?

    Чеська авіатехнічна компанія Zuri розробила проект безпілотника, який зможе перевезти чотирьох пасажирів на відстань до 700 км по запрограмованому маршруту. Це еквівалентно перельоту із Лондона до Західної Німеччини.

    Фото: сайт Zuri

    Проект розробляється у співробітництві з туристичною агенцією Kiwi.com. Її генеральний директор Олівер Длухі вважає, що проект Zuri представляє ключовий напрямок у майбутньому розвитку транспорту. Виробники вже мають ресурси для виготовлення прототипу.

    Безпілотник буде застосовувати технологію VTOL – вертикального зльоту і посадки. Для цього не обов’язкова наявність великої злітної смуги, а значить, літак здійснюватиме посадку у більшій кількості місць, недоступних сучасним літальним апаратам. Ця розробка відкриє нові можливості для подорожей, додавши тисячі невеличких міст у зони обслуговування аеропортів.

    Фото: сайт Zuri

    Відповідно до задуму авторів проекту, літак стане ідеальним засобом для подорожей між островами. Клієнтам не доведеться переходити з комерційних рейсів на інші види транспорту: катери, таксі, автомобілі. Сьогодні у Zuri фактично немає конкуренції в сегменті.

    Розмах крил літака становитиме 11 метрів, а вага – всього 900 кілограмів. Рухатимуть його вісім електромоторів. Таким чином, конструкція безпілотника поєднує переваги вертольоту і літака з електропривідним ротором.

    Над розробкою штучного інтелекту для управління літаком працюють й інші виробники, у тому числі Airbus і Boeing. Технологія допомогла б скоротити витрати авіакомпаній на зарплати членам екіпажу.
    Тим не менше, у багатьох авіакомпаніях наявність двох пілотів у кабіні – обов’язкова. Це правило встановили після трагічного випадку 2015 року, коли пілот Germanwings не впорався з керуванням і розбив літак у Французьких Альпах. Загинуло 150 людей.

    Чи готові перевізники, страхувальники і пасажири до безпілотних перельотів – поки залишається під питанням.

    Як повідомляв портал «Вокруг света. Украина», у Відні представили безпілотне літаюче таксі.

    Джерело: Daily Mail

    Читайте також:

    NASA испытает беспилотник для 5G-интернета

    В Китае испытали беспилотный кукурузник

    Загрузить еще