• День вишиванки 2019: традиції та історія свята.Вокруг Света. Украина
    Фото: Getty images
    Традиции

    День вишиванки 2019: традиції та історія свята

    Українці у всьому світі святкують День вишиванки. У вишиванки цього дня наряджаються у шістдесяти країнах.

    Коли День вишиванки?

    Це свято відзначається щорічно у третій четвер травня, і 2019 року дата припадає на 16 квітня.

    Історія свята

    Ідея присвятити вишиванці окреме свято в Україні виникла у 2006 році.  Її запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Тоді  у вишиванки вдяглися всі студенти та викладачі вузу.  Тепер День вишиванки набув не лише національного, а й світового масштабу, хоча офіційно в Україні його досі  не затвердили.

    День вишиванки

    Джастин Трюдо с членами канадско-украинской парламентской программы

    Фото: Facebook канадского политика Бориса Вржесневского

    Як відзначають свято

    День вишиванки

    Фото: Getty Images

    Святкуючи День вишиванки, українці не лише самі вбираються у вишиті сорочка, а й одягають в них домашніх улюбленців і власні авто, прикрашаючи їх традиційним візерунками, такими як крайка. В моді також і татуювання з відповідним орнаментом.

    На честь Дня вишиванки у Києві 16 травня з 8 до 10 ранку на Поштовій площі пройшов захід під назвою «ВишиванкаDAY»

    У ході заходу усі бажаючі могли сфотографуватися на червоній доріжці в оточенні популярних артистів і навіть виграти дизайнерську вишиванку від Юлії Магдич.

    Що символізує колір вишиванки

    «Червоне – то любов, а чорне – то журба», — співається у всім відомій пісні на вірші Дмитра Павличка «Два кольори».  І справді, це поєднання кольорів з давніх-давен найпопулярніше в українській вишивці. Проте існують й інші. Жовта вишивка, наприклад, символізує радість і  надію, біла-невинність, синя – спокій.

    День вишиванки

    Фото: Getty Images

    У давнину білі вишиті сорочки носили лише жінки, і то лише на свята. А повсякденним одягом служили сорочки із сірого полотна. Чорний колір був прерогативою чоловіків та хлопців. А синій — жінок, які більше не планували народжувати, та маленьких дівчаток.

    А ось новонародженим дівчатка також дарували сорочки з чорними візерунками як символ родючості та продовження роду. А хлопчикам – сині й зелені, як оберіг від стихій.

    До того ж шилися вишиванки для новонароджених зі старих батьківських речей, як оберіг від зла, а вишиванку з нового полотна дарувалися малюку уже на триріччя.

    Походження вишиванки

    Творцями вишивки вважають скіфів. Як підтвердження, згадки про подібне оздоблення сорочок зустрічаються ще у Геродота. Також знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків VI ст. відверто нагадують вишивку українського народного костюма XVIII-XIX ст.

    Це пояснює, чому стародавні орнаменти для вишивки мають язичницькі символи. Наприклад, солярні знаки («громовий знак» або «колесо Юпітера»). Загалом всі візерунки копіюють природу й відображають абстрактні, рослинні або тваринні сюжети.

    Перша школа вишивки з’явилася уже в ХІ ст. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. Там опановували мистецтво вишивати золотом і сріблом.  

    У наш час уява та винахідливість українських вишивальниць не має меж. Існує понад 200 старовинних швів за 20 техніками вишивання, зокрема гладь, вузлики, кручений шов, колосковий шов, низь, шнурочок, виколювання, вирізання,  плетінка, мережка, козлик, тощо.

    Щоб вишити одну сорочку, майстрині витрачають від двох тижнів до трьох років, залежно від складності роботи та обраних технік.

    Вишиванка: регіональні відмінності

    Кожен регіон України має свої особливості, притаманні лише йому – унікальні фасони, поєднання кольорів, орнаменти, способи вишивки, тощо. Ось наприклад, волиняни часто зображують хмелик, виноград, хрести гречки.

    Щодо кольорів, Центральна Україна віддає перевагу біло-чорній гамі, Полтавщина вишиває білим по білому, а ось  Карпати, Закарпаття, Буковина й Гуцульщина традиційно обирають для своїх убрань квітчасті візерунки, найяскравіші з усіх. Найекстравагантнішою вважається борщівська вишиванка, що повністю розшита чорними нитками.  За легендою, коли турки й татари винищили практично всіх чоловіків в Борщові, що на Тернопільщині, жінки цього і сусідніх селищ протягом кількох поколінь вишивали сорочки лише чорними нитками на знак трауру.

    День вишиванки

    Фото: Getty Images

    В давнину вишиванки не купували. Кожна дівчина зобов’язана була власноруч вишити сорочку для себе та свого нареченого до весілля. Вважалося, якщо після прання вишиванка втрачала білизну, це беззаперечний доказ невірності. Чумаки за традицією доручали прання своїх сорочок лише одній дівчині, тим самим освідчуючись у коханні.

    Яку вишиванку одягти: тренд року

    Тренд цього року – вишиванки з резинками на рукавах, зокрема зеленого, рожевого та бордового кольорів, а також вишиті сорочки, заправлені в штани. Варто зазначити, що першим, хто поєднав вишиванку із брюками та піджаком, був Іван Франко. Саме у такому вбранні письменника зображено на 20-гривневій купюрі.

    Читайте також:

    ТОП-10 малоизвестных фактов о вышиванке

    В Турции развернули рекордную украинскую вышиванку

    Памятник дюку Ришелье в Одессе нарядили в вышиванку