• Лофотенські острови: відпочинок за Полярним Колом.Вокруг Света. Украина
    Блоги

    Лофотенські острови: відпочинок за Полярним Колом

    Саме на Лофотенах утворилися перші поселення Північної Норвегії. Як дістатися, як пересуватися, де зупинитися, що подивитися та до чого бути готовим соло-мандрівнику?

    Речення “я ходила у 6-денний похід” викликає здивування та повагу. Речення “я ходила у 6-денний похід за Полярним Колом” викликає покручування пальцем біля скроні. Чи дійсно все так екстремально, як звучить? Спойлер: ні, все дуже зручно, навіть без власного авто та без оренди кемпера Лофотенські острови — досить реалістична мета.

    Лофотенський архіпелаг — це група невеличких островів у Атлантичному океані на півночі Норвегії, які приваблюють своїм неоднорідним рельєфом та неочікувано широким спектром доступних розваг. Населення архіпелагу складає 24 500 осіб, проте протягом року його відвідує понад мільйон туристів. Його назва у перекладі означає “стопа рисі”, хоча шанс її зустріти — досить мізерний.

    Лофотенські острови

    Саме тут сотні років тому утворилися перші поселення Північної Норвегії, які вже у часи вікінгів перетворилися на малі економічні центри завдяки вилову тріски. Зараз, окрім аквакультур, територія живе за рахунок активного туризму. І це не дивно, адже взимку Лофотенські острови приваблюють північним сяйвом, а влітку — скелястими гірськими вершинами, білосніжними піщаними пляжами, спостереженнями за китами.

    Окремо варто згадати водні екскурсії на найбільший вир світу — Мальстрем, який яскраво описаний Жулем Верном та Едгаром Алланом По. Та не забуваймо, що влітку на Лофотенах панує полярний день, що дозволяє організовувати досить інтенсивну програму мандрів, а приємний мікроклімат забезпечує тепла морська течія Гольфстрім, не зважаючи на те, що архіпелаг знаходиться північніше Ісландії.

    Як дістатися?

    На острови можна потрапити паромом із північного міста Бодо (Bodø), напрямок до південного міста Москенес (Moskenes). Розклад паромів можна знайти на сайті компанії-перевізника Torghatten Nord AS. Пароми перевозять як людей, так і автівки. Ціна для 1 дорослого — 227 крон в одну сторону.

    Лофотенські острови

    Альтернативно, можна заїхати автотранспортом через північну частину архіпелагу, проте такого досвіду я не маю. Дістатися до Бодо наразі найлегше через Польщу, ціна — від 59 злотих в одну сторону,  а способів є декілька.

    Дістатися до Бодо наразі найлегше через Польщу, і способів є декілька.

    1. Літаком Norwegian, напрямок Варшава-Осло-Бодо
    2. Літаком Norwegian, напрямок Краків-Осло-Бодо
    3. Літаком WizzAir, напрямок Гданськ — Бодо

    З жовтня 2019 розпочне роботу прямий рейс SAS із Києва, тобто можна буде летіти Київ-Осло-Бодо.

    Якщо ж у вас достатньо часу і ви не боїтеся довгої дороги, рекомендую проїхатися поїздом Осло — Тронхейм — Бодо. Влітку цей маршрут відкриває для вас 18 годин неймовірних пейзажів, але ви можете переглянути їх прямо зараз завдяки норвезькому “повільному телебаченню”. Поїзд може бути дешевшим вибором, особливо якщо ви раптом є студентом у норвезькому ВНЗ (від 829 крон з людини в одну сторону без студентської знижки). Додаткова зручність полягає у тому, що він зупиняється прямо у приміщенні аеропорта Осло. Рекомендую зареєструвати профіль на сайті, а також завантажити додаток. Для більшого комфорту, на відрізок Тронхейм — Бодо можна доплатити за покращений вагон, у якому широкі стільці, столики, розетки, доступ до інтернету та гарячих напоїв.

    Як пересуватися?

    Пішки або автостопом. Автобуси ходять рідко і коштують від 74 крон за поїздку.  

    До чого бути готовим?

    Погода дуже непередбачувана. Є хороший шанс, що температура повітря буде +7 у червні. Є хороший шанс, що серед ясного неба почнеться град. Але, як і на будь-яких островах, вітер дуже швидко виправляє ситуацію. Головне — прийняти мінливість за дане, запастися термоодягом і водонепроникним взуттям і верхнім одягом, та насолоджуватися мандрівкою.

    Де зупинитися?

    У Норвегії діє закон Allemannsretten, тобто “право кожної людини”. Відповідно до нього, будь-хто може поставити свій намет на декілька днів на вільних землях (відповідно, залишатися близько до приватної власності можна за попередньої згоди власників).

    Лофотенські острови

    Для більш комфортного ж перебування на островах знаходяться кемпінги. За досить демократичну ціну (100-300 крон) можна поставити намет та мати доступ до кухні, зони відпочинку, душових, туалетів, фенів, тощо.

    Якщо у вас є бажання заглибитися у зовсім автентичну атмосферу, можна винайняти будиночки (Rorbuer або Hytte). Бронювання здійснюється на декілька місяців наперед за допомогою онлайн ресурсів.

    Лайфхак

    Бізнес школа Північного університету в Бодо (Nord universitet) має програми обміну, участь у яких беруть українські та російські студенти. Тобто, є хороший шанс переночувати у гуртожитку, домовившись про це попередньо через CouchSurfing.

    Лофотенські острови: що подивитися?

    Під час планування маршрутів раджу скористатися порадами Норвезької трекінгової асоціації, адже ця організація знає та маркує всі туристичні маршрути в країні. Залежно від терміну перебування та ваших бажань, можна об’їздити увесь архіпелаг, а можна зосередитися на одній його частині, як це зробила я.

    Отже, перша зупинка — Москенес — маленьке мальовниче село, у якому нема змісту затримуватися надовго, але досить зручно розкласти намет у кемпінгу.

    Після цього, можна пройтися до не менш мальовничого села з багатозначною назвою “О”, або ж одразу прямувати на північ у напрямку Рейне (Reine). Це мабуть найбільш упізнаваний пейзаж Лофотенського архіпелагу, адже яскраві дерев’яні рибацькі будиночки рорбу (rorbu) виглядають на фоні різких скелястих вершин дуже автентично. У селі знаходимо місце для раннього сніданку.

    Лофотенські острови

    Діставшись до Рейне та оглянувши його, маєте декілька варіантів. По-перше, можна піднятися на гору Рейнебрінген (Reinebringen), з якої відкривається гарний краєвид на Рейне та острів Москенесоя (Moskenesøya). Проте, гора є досить небезпечною, і підніматися потрібно з обережністю. Хоча місцева влада нещодавно проклала досить комфорний шлях наверх за допомогою кам’яних брил, останні метри підйому залишаються дуже стрімкими, схильними до зсувів грунту та каміння. Зовсім не раджу підніматися туди менш як через день після дощу.

    Далі варто відпочити на піщаному пляжі Бунес. Для цього необхідно сісти у Рейне на паромчик до села Вінстад (Vindstad). Подорож займає всього 15-20 хвилин, а от трек до пляжу — понад годину. Накиньте хвилин 20 на невпевнений спуск піском. На пляжі є дерев’яний туалет, і за хорошої погоди можна поставити намет та відпочити у відносній ізоляції.

    Обов’язковою зупинкою подорожі має бути пляж Квалвіка (Kvalvika). Добиратися до нього варто автостопом, дорога пролягає через два мости, які здалеку нагадують динозаврів. Трек починається з досить різкого підйому, та пролягає далі через покриті мохом пагорби. Після дощів мох може бути безпощадно повним води, тому водонепроникне взуття є дуже важливим. Гарні краєвиди відкриваються як власне з пляжу, так і з гори Рітен (Ryten). Залежно від того, з якого боку розпочнете сходження, доступ на цей пляж також може потребувати спуску, тому ставити палатку раджу біля озерця (напівшляху до вершини Рітен).

    Після Квалвіки, рухаючись далі на північ, можна поставити намет на кемпінгу в місті Флакстад (Flakstad). “Вночі” тут неймовірно спостерігати за рухом сонця над водою, стоячи на піщаному пляжі.

    Залежно від вашої фізичної підготовки та темпу, можна їхати далі на північ. Саме там на вас чекатимуть арктичний серфінг, спостереження за китами та відоме на увесь світ футбольне поле поміж скель. Я ж залишила собі цю частину архіпелагу на майбутнє, адже впевнена, що повернуся туди ще не раз.

    Усі фото автора.

    Читайте також:

    Северные олени в Норвегии перешли на морскую капусту

    Все дороги ведут в Норвегию: лайфхаки для удачного автопутешествия

    В Норвегии археологи нашли древнее захоронение викингов