• Карпатська туристична Мека, або Чим зайнятися в Яремче.Вокруг Света. Украина
    Блоги

    Карпатська туристична Мека, або Чим зайнятися в Яремче

    Ловіть тепле осіннє сонце і гайда насолоджуватися неймовірною осінню у Карпатах. Цього разу я розповім вам, як із максимальною користю провести час у мецці карпатського туризму — Яремче.

    Як на мене, у Карпати їздять в першу чергу, щоб активно провести час на карпатській природі. Нинішній сервіс, звісно, ще не такий, як у турецьких 5-ти зіркових готелях, але втішає, що українці теж не відстають і підтягуються до світових вимог. Наприклад, в Карпатах вже частіше роблять смачне латте чи капучіно, відкривають готелі із басейнами і хорошими сніданками, які входять у вартість проживання. Звісно, мене ще досі обурюють заправки до салатів із майонезу, але і таке зустрінеш не так і часто. Зрештою всі мінуси в обслуговуванні тут замінить неймовірна природа.

    Так от — чим зайнятися у Яремче, аби сповна відчути красу карпатських гір?

    Найперше — як дістатися. У Яремче є залізнична станція, через яку прямують поїзди зі Львова і Києва. Звісно, якщо пощастить взяти прямий квиток. Але востаннє я їздила сюди на автівці. Із Києва це зайняло майже 10 годин. Через ремонт дороги вже перед самим Яремче були жахливі затори. Думаю, зараз їх вже нема — зате є хороша траса майже європейського рівня. Загалом дорога сюди на машині із Києва займає годин 8. Дороги хороші. Головне — не поїхати трасою через Тернопіль. Кажуть, що її вже ремонтують, але років два тому вона була не в найкращому стані. Раджу їхати по схемі — Київ-Львів-Івано-Франківськ-Буковель. Траса зі Львова до Івано-Франківська повністю відремонтована і як на мене це найкрасивіша дорога в Україні. До речі, з’явилася ще одна траса, яка складе їй гідну конкуренцію, але про це в наступних блогах.

    Так от, про Яремче. Особисто я їжджу у Карпати заради гірських трекінгів. Звісно, околиці Яремче не мають гірських 2-тисячників, як сусідній Чорногорський хребет, зате тут красивенні ліси. Вони як у казці. І це не дивно, адже саме ці ліси вважаються одними із найдавніших в Україні — це праліси. Більше їх у Буковелі у парку Горгани, але про них теж у наступному блозі.

    А поки ви ще знаходитесь у Яремче — обов’язково підніміться на місцеву гору Маковиця. Висота – 984 метри. Маршрут досить простий, не потребує ніякої підготовки, і туди спокійно можна йти із дітьми, навіть із малюками. Така собі піша 10-ти кілометрова прогулянка. Загалом є два маршрути — легкий і трохи складніший. Я, звісно ж, обрала другий варіант і на розвилці (її добре видно) повернула направо. Не пошкодувала ні на грам.

    Маршрут проходить через кам’янисті розсипи — скелі Довбуша. Його ще називають «стежкою Довбуша». Повірте, вони заворожать вас красою і не побоюсь цього слова — могутністю. Величезне каміння, під 3-4 метри висотою у формі нависів і навіть печер — прямо над головою. Туристичну стежку проклали ще у 1902-му році, в пам’ять про легендарного народного месника Олекси Довбуша. За легендою, десь там заховані його скарби.

    Загалом маршрути на Маковицю добре промарковані, заблудитись неможливо. По-перше, добре чути міську метушню, а по-друге, люди тут постійно. Єдине, що дещо може ускладнити рух, — це набір висоти по каменях, але відпочити можна вже на хребті, де дорога майже рівна, без будь-яких перепадів висот.

    Любителям провести час поактивніше — можна поїхати на турбазу Заросляк, звідки стартують чимало турмаршрутів на українські 2-тисячники, що на Чорногорському хребті. До Заросляка із Яремче ходять маршрутки. Звідси можна піти в одноденний похід на Говерлу, підкоривши найвищу вершину України, а можна і в інші напрямки. Все, чого душа бажає. Із Яремче можна під’їхати у саме серце Карпат — Буковель. Трасою це 40 км і майже година на маршрутці.

    Із речей must do у Яремче — це відвідати водоспад Гук. Вхід туди 20 грн з людини, як, до речі, і на гору Маковиця. Щоб оцінити всю красу — я би радила піти пішки, незважаючи на дистанцію (Гук за 5 км від траси і за 20 від центра Яремче), або під’їхати і на велосипеді. Велопрокат за день коштує десь 200 грн.

    Головні розваги у Яремче знаходяться у центрі міста, біля сувенірного ринку.

    Тут водоспад Пробій із 12-метровим мостом, де можна стрибнути із банджі-джампінгом, і ресторанчики з видом на водопад. У місті є ще дві старовинні церкви: Михайлівська церква і церква святого Іоана Милостивого, побудовані у 17-му столітті.

    Щодо готелів і будинків відпочинку, то у Яремче їх на кожен гаманець. Але так як я не люблю особливо людні і метушливі місця — зупиняюсь на ночліг у навколишніх селах.

    Все фото автора.