• 9 маловідомих фактів про українську мову.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Интересно
    Четверг, 9 ноября 2017

    9 маловідомих фактів про українську мову

    9 листопада відзначають День української писемності та мови. Тому ми підготували 9 цікавих і маловідомих фактів про українську мову.

    Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів. За лексичним наповненням найближчими до нашої мови є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%).

    Ось іще 9 фактів, які варто знати про українську мову.

    1. Українська мова є однією з найпоширеніших у світі: за кількістю носіїв вона посідає 26-е місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження (після російської).
    2. Чимало вживаних сьогодні українських слів та мовних коренів були поширені ще за часів трипільської культури (VI–III тис. до н. е.), про що свідчать топографічні назви, народні пісні та значний слід у древньо-індійській мові – ведичному санскриті.
    3. Найбільш уживаною літерою в українському алфавіті є «п». До того ж на цю літеру починається найбільша кількість слів. А найрідше вживаною є «ф». Слова, що починаються із цієї літери, зазвичай є запозиченими.
    4. Найдовшим словом в українській мові є «дихлордифенілтрихлорметилметан» (хімікат, що використовують для боротьби зі шкідниками). Слово складається з 30 літер.
    5. В жодній іншій слов’янській мові немає кличного відмінку. Однак він також є у грецькій та латинській мовах.
    6. Українська мова має напівофіційний статус в окрузі Кук штату Іллінойс. США. До складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями, де існує велика українська спільнота.
    7. Назви місяців в українській мові збереглися з давньослов’янського календаря: сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (починає цвісти береза; брали березовий сік; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп», що вказує на початок жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» – мерзла колія на дорозі).
    8. Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів – «бути», прикметників – «великий», займенників – «він».
    9. «Заповіт» Т. Шевченка перкладено 147 мовами світу.

    День української писемності та мови є державним святом. Його встановили в 1997 році з огляду на важливу роль мови в консолідації українського суспільства.

    За матеріалами порталу «Перший».

    Читайте также:

    В Украине заработал первый подземный театр

    Заменит ли китайский язык английский?

    В польских костелах каждое воскресенье будут молиться на украинском языке

     

     

    Загрузить еще