• Олімпійські ігри дикої природи: тварини-рекордсмени.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Животные
    Понедельник, 19 февраля 2018

    Олімпійські ігри дикої природи: тварини-рекордсмени

    У Південній Кореї триває зимова Олімпіада, а далеко за межами стадіонів, в природi, щодня відбуваються свої змагання на спритність, швидкість та силу.

    Координатор з екоосвіти Всесвітнього фонду природи WWF в Україні Тетяна Карпюк розповіла про тварин, які є дивовижними спортсменами, а їхні “виступи” у дикій природі часто навіть перевершують олімпійські рекорди.

    Стрибай, як тигр

    Тигр (Panthera tigris L.) є офіційним талісманом цьогорічної олімпіади. Неймовірно, але стрибки тигрів можуть досягати 5 м заввишки та до 9-10 м завдовжки. Такі показники є рекордними серед великих ссавців. Тигр є найбільшою кішкою планети, і одночасно одним із найхаризматичніших та привабливих видів.

    Втім, у природі залишилося до 4000 тигрів, найбільша їх кількість зосередилася у фрагментованих лісах, що тягнуться з Індії до південно-східного Китаю, та з російського Далекого Сходу до Суматри в Індонезії. Впродовж минулого сторіччя у світі зникло 3 із 9 підвидів тигрів — балійський, каспійський та яванський. Якби ж через всі загрози тигри могли з легкістю просто перескочити…

    Лети, як сапсан

    Сапсан (Falco peregrinus Tunst.) — найшвидший птах у світі: у стрімкому польоті вниз він здатний розвивати швидкість близько 322 км/год. Удар кігтів сапсана настільки потужний, що у здобичі може відлетіти голова.

    У всьому світі заборонена торгівля сапсаном. Попри те, що сапсан заселяє майже всі материки та острови світу, наразі птах занесений до Червоної книги України та Міжнародного червоного списку МСОП. У світі налічується близько 140 000 особин, в Україні гніздиться 120-130 пар. У Європі на зменшення чисельності сапсанів у 1950-60 роках вплинули, по-перше, застосування ДДТ (сильнодіючого інсектициду), а по-друге, узаконення відстрілу хижих птахів. Вітряки так само мають негативний вплив на цих птахів.

    Бiжи, як гепард

    Гепард (Acinonyx jubatus Schreber) , без перебільшення, — найшвидший у світі наземний ссавець, й напевно найбільш “спеціалізований” на бігові представник родини котячих. Тіло цього звіра — аеродинамічно побудоване для швидкості. Гепард може досягти до 112 км/год, а під час погоні за здобиччю —  робити швидкі, раптові повороти.

    Гепард — африканська тварина, зазвичай розповсюджена на південному сході континенту. Наразі приблизно 7 000 гепардів залишилося у дикій природі, а тому ця тварина потребує захисту: природоохоронний статус МСОП — “уразливий”. Головними факторами зникнення виду є втрата місць проживання, зменшення кількості наживи та браконьєрство. Тож наразі під питання, чи найшвидша тварина в світі зможе втекти у гонці виживання.

    Пливи, як білий ведмiдь

    Білі ведмеді — надзвичайні плавці і здатні підтримувати темп 10 км/год у холодних крижаних водах. Вони використовують свої передні лапи, як весла, а задні ноги тримають випрямленими: вони працюють, як кермо. Білі ведмеді можуть робити кількогодинні запливи на довгі дистанції — деякі моніторинги фіксували безперервні запливи на 100 км. До того ж, ведмеді можуть лишатися під водою протягом 2 хвилин.

    Латинська назва білого ведмедя — Ursus maritimus Phipps — означає «морський ведмідь». Власне, вона відображає спосіб життя тварини: білий ведмідь проводить більшу частину свого життя у воді та довкола неї, а також на морських крижинах, де їм подобається полювати.

    Однак танення льодовиків через глобальну зміну клімату становить серйозну загрозу виживанню білого ведмедя. Дехто з вчених вважає, що білі ведмеді можуть зникнути у дикій природі протягом 100 років, якщо глобальне потепління не зупиниться.

    Будь дужим, як слон

    Жодна наземна тварина не здатна підняти таку ж вагу, як африканський слон (Loxodonta). Хоботом йому до снаги впоратися з вантажем в 1 тонну.

    Африканський слон є найбільшим у світі наземним ссавцем. Він поки продовжує гуляти континентом, але залишається під загрозою, насамперед через браконьєрство та втрату місць проживання. Незважаючи на заборону торгівлі слоновою кісткою, яка почала діяти ще з 1989 року, браконьєрське полювання на слонів залишається поширеною проблемою, особливо у Західній та Центральній Африці. Тож надзвичайно сильні слони потребують людського захисту через нелегальну торгівлю кісткою.

    Всi фото наданi WWF в Україні.

    Читайте также:

    Звери на дороге: в Украине построят мосты для животных?

    А вы знали, что в украинском Дунае живут осетры?

     

     

     

     

     

    Загрузить еще