• Марсіанська місія та Армагеддон: 10 цікавих фактів про NASA.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Наука
    Четверг, 4 октября 2018

    Марсіанська місія та Армагеддон: 10 цікавих фактів про NASA

    У найвідомішому космічному агентстві кожен день відбуваються надзвичайні події, що змінюють світ. 

    Другого жовтня в Україні стартувала космічна чат-бот гра Boto Sapiens, яка допоможе українцям знову полюбити науку. Граючи в цю гру, кожен українець може виграти триденну подорож у Космічний центр Кеннеді, NASA. Це дивовижна (у всіх розуміннях цього слова) наукова спільнота, ви в цьому переконаєтесь, якщо прочитаєте нашу підбірку незвичайних фактів про NASA. Можливо, знання цих фактів допоможе вам відповідати на запитання від чат-бота.

    Інколи складається враження, що люди знають про NASA тільки одне: «Ну, цей, вони людей у космос відправляють». Це, звичайно, правда, але не зовсім. У найвідомішому космічному агентстві кожен день відбуваються надзвичайні події, що змінюють світ. 

    1. У NASA є відділ планетарного захисту, який запустять в повноцінному режимі у разі виявлення позаземного життя (типу клінгонів із Зоряного Шляху або Таноса з коміксів MARVEL);
    2. Програма підготовки астронавтів містить в собі перегляд фільму «Армагеддон» і обговорення його на публіці, на кількість знайдених наукових неточностей (усього їх 168);
    1. На NASA дуже люблять подавати в суд. Так, наприклад, одного разу троє осіб подали на агентство до суду через незаконне проникнення на приватну територію. Цією територією був Марс. За їх словами, вони отримали його у спадок ще 3000 років тому. Іншого разу, один чоловік вирішив привласнити собі комету, на яку спустили супутник, і зажадав отримати виплату за паркування, виславши агентству чек. Оплата за паркування в розмірі 20$ ще ніколи не була настільки космічною;
    2. NASA напише вам смс-ку, коли МКС буде пролітати по орбіті над вашим домом. Все, що для цього потрібно, це бути зареєстрованим на офіційному сайті. І не чекайте, що вони не згадають вас і не напишуть вам вночі: коли пролетить – ви будете про це знати. Шукай «Spot The Station» за посиланням.
    3. Головна будівля для фінальної збірки космічних ракет та шатлів настільки величезна, що сама собі створює клімат. І якби не найкращі системи кондиціювання у світі, то прямо в будівлі утворювалися б дощові хмари, із-за кількості конденсату від високої вологості.
    4. У NASA є свій «Нюхач». І ні — це не жарт. Більш того, нічого не відправиться в космос, якщо він це не понюхає. «Нюхач» не пов’язаний з космосом і навіть не будує шатли, але є одним з найбільш важливих людей, який вирішує, що полетить на МКС, а що — ні. Майстер-сніффер, також відомий як «Ноздрядамус» (nostril-damus), захистив сотні астронавтів, просто понюхавши речі, які поміщені в космічний корабель. Річ у тому, що на Землі погані запахи — це тимчасово. Вони випаровуються з потоком нового повітря. А на кораблі, наприклад, функції «вентиляція» не існує: вони залишаються там назавжди. Тому і потрібно передбачити, з якими запахами будуть стикатися астронавти: погані можуть викликати алергії, блювоту і т. д., і те ж саме може статися з дуже хорошими. Тому робота Олдріча, колишнього пожежного з надчутливим нюхом, вважається одним з найбільш важливих етапів підготовки до польотів.
    5. Агентство готує проект під назвою Star Trek (так-так, той самий), мета якого — створення двигуна, заснованого на моделі просторово-часового континууму (заломлення простору в часі). У майбутньому застосування подібних технологій дозволить доставляти астронавтів до Альфа Центаври — другої найближчої зірки від Сонця — всього за 2 тижні. Непоганий варіант зимових канікул, чи не так?
    6. Якщо ви людина, яка схильна до лінощів, то NASA готові заплатити вам за це 15000$. Для цього ви просто повинні лежати на ліжку 90 днів 24 години на добу і все — ви допомагаєте космічному агентству вивчати поведінку організму в невагомості, а не ледарюєте цілими днями без діла, як будуть думати інші. Запасіться серіалами і вважайте, що ви причетні до важливої місії, адже так воно і є.
    7. Ніл Армстронг мало не проґавив свій шанс першим ступити на Місяць. Його анкета астронавтів запізнилася, і подав її Ніл тільки за допомогою друга в останні хвилини. І не побачили б ми його «Маленького кроку для людини і величезного стрибка для людства», якби не його друг.
    8. У 2015-му році марсіанська Місія Mars InSight, у складі програми Mars Exploration по вивченню ядра планети, готувала ракету-носій, яка повинна була відправитися на Марс з тоннами обладнання, супутників і чіпів на борту. Місія була однією з найбільш важливих і тому NASA розіграли можливість полетіти на Марс разом з носієм. На чіпі. Близько півтора мільйона імен людей були вписані на нього, маючи достатню кількість очок на своєму профілі в NASA, і власники імен офіційно стали першими жителями Марса. Місію перенесли з березня 2016-го року на травень 2018-го, через технічні неполадки, але імена тих, хто потрапив на чіп, і їх власники завжди будуть вважатися першими марсіанами.

    Про гру: “Boto Sapiens” розроблена у зручному, але ще незвичному для України форматі чат-боту, віртуального співрозмовника, який задає питання та аналізує відповіді. Смартфон, інтернет та профіль у Facebook чи Telegram — все, що потрібно, аби випробувати свої сили та позмагатися за головний приз.

    Космічна тематика гри була обрана не випадково. Місією UNIT Factory, ініціатора та головного розробника “Boto Sapiens”, є розвиток потенціалу українців через безкоштовні інтерактивні освітні проекти.

    Окрім подорожі в Космічний центр, гравці мають змогу виграти 15 телескопів для домашніх досліджень Сонячної системи, зоряних скупчень, яскравих туманностей, комет і навіть деяких галактик. Гра триватиме до 6 листопада, а вже 13 листопада стане відоме ім`я щасливчика, що поїде в NASA.

    Читайте також:

    Другой космос: 10 невероятных историй о НАСА

    НАСА показало фото штормов на Юпитере

    NASA нашло марсоход Opportunity

    Загрузить еще