• Топ-5 українських курортів, де можна дешево покататись на лижах.Вокруг Света. Украина
    Блоги

    Топ-5 українських курортів, де можна дешево покататись на лижах

    Є де відпочити і при цьому не витратити мільйон гривень. І ще зовсім не пізно про це думати - Карпати геть засніжені.

    Юхуу… Ви бачили, які засніжені зараз Карпати? Майже ідеальний час поїхати кататися. I навіть якщо ви не вмієте стояти на лижах – прогулянки зимовим карпатським лісом точно підуть на користь і розвантажать мізки.

    До речі, ті, хто думають, що не стануть на лижі — сміливо беріть інструктора, але на не годину, а на дві. Орієнтуюсь по собі, я теж страшенно боялась, а коли дивилась на лижників, які мчались з гори – не могла повірити, що зможу так само. І вуаля, вже під кінець першого дня занять з інструктором (2 год.) в мене непогано виходило, як на людину, яка доти до лиж не підходила.

    І не бійтесь впасти. Новачки найменше щось собі ламають, бо їздять досить акуратно. Переломи отримують більше ті, хто вже не перший рік стоїть на лижах.

    Діти вчаться ще швидше. Моя донька поїхала вже через півгодини занять з інструктором.

    А тепер топ-5 лижних курортів в Україні, де можна гарно покататись, відпочити і при цьому не витратити мільйон гривень. Не Буковелем єдиним.

    Драгобрат

    Це найекстремальніший лижний курорт в Україні. Сніг тут лежить із листопада і до весни. Із беззаперечних плюсів – неймовірна краса карпатської природи, все навкруги – біле-білосніжне, Чорногорський хребет. Трохи складно добиратись, що для мене є мінусом. Їхати можна двома шляхами – поїздом до селища Ясінь, а звідти на спецтранспорті, т.з. маршрутками-батонами ще 18 км вже до самого Драгобрату. Або ж маршруткою із Франківська до Ясині, а звідти теж на спецтранспорті.

    Траси на Драгобраті всіх рівнів складності, починаючи від навчальних і закінчуючи екстремальними спусками для крутих професіоналів. Оренда спорядження для дорослого коштує 70-120 гривень на добу. Для дітей до 10 років — в районі 60-80 гривень. Разовий підйом десь 20-40 гривень

    Хто катався на Драгобраті, знає, що це курорт не для тих, хто цінує вишуканість і комфорт. Він більше годиться для екстремалів і фрірайдерів. Те саме стосується житла – готелів із особливим комфортом тут не багато. В основному це дерев’яні будиночки із поганою шумоізоляцією і простим інтер’єром. Ціна за добу — від 250 грн з одного. Комфортніші готелі за добу на двох коштують в районі 1,5 тис. Це зі сніданком і вечерею.

    Лижники кажуть, що часто в готелях є проблеми із гарячою водою, Wi-Fi, і персоналом, який не завжди готовий прийти на допомогу.

    Славське

    Славське — карпатський гірськолижний курорт на Бескидському хребті, біля гори Тростян. Це один з найпопулярніших гірськолижних курортів України, такий собі «старожил». Перші підйомники тут з’явились ще в 30-х роках. Тоді Славське називали «Закопане Східних Бескидів». А вже в 70-80-х тут збудували підйомники і заснували спортивні гірськолижні школи.

    У 2000-х тут відкрився новий гірськолижний комплекс, а на горі Високий Верх встановили ​​найдовшу в Україні канатно-крісельну дорогу і три бугельні витяги довжиною 700, 750 і 800 м. Зараз це найсучасніший гірськолижний комплекс не лише Славського, а й околиць.

    Славське має круту логістику – в 5-10 км траса «Київ-Чоп» і залізнична станція.

    Лижники кажуть, що тут чимало людей, але ціни дешевші за буковельські приблизно вдвічі. Це стосується цін на підйоми, проживання і їжу.

    Пилипець

    Я вже писала окремий блог про літній Пилипець, але тут цікаво і взимку. Причому цікаво як лижникам, так і не лижникам. Для перших тут є кілька непоганих, але екстремальних трас. Є траси для новачків із бугельним підйомником. Є крісельний підйомники, працюють інструктори. Житло і їжа тут не дешеві. Готелі від 1400 грн за добу на двох із сніданком, приватні садиби – від 800 грн. Прокат спорядження – 150-200 грн, інструктор за годину – 300 грн.

    Окрім лиж можна прогулятись зимовою Боржавою, сходити до водоспаду Шипіт, попаритись в чанах, саунах.

    Плай

    Один із нових і найбільш швидкозростаючих гірських курортів України. Знаходиться в селі Плав’є Львівської області. Плай останнім часом почав розширюватися досить швидкими темпами. Чимало трас різного рівня складності – як для профі, так і для новачків. Разовий підйом від 40 до 70 грн. Є чотири непоганих готелі, п’ять ресторанів.

    Жденієво

    Однозначно підходить для тих, хто хоче за кілька днів навчитись стояти на лижах. Мені там подобається місцевий готельчик, де в ціну за номер входить 3-разове харчування, басейн і сауна. Можна дуже гарно відпочити і тілом, і душею. Підходить для тих, хто хоче витратити мінімум грошей і отримати на них максимум комфорту.

    ***

    Якщо немає можливості кудись їхати – покататись на лижах можна і під Києвом. Зараз снігу немає (хоча там насипають штучний), але можете взяти собі на замітку. Один лижний комплекс діє у Вишгороді, а другий – неподалік Василькова. Як на один день, то цілком годиться.

    Галина Остаповець — журналіст, блогер, прихильниця трекінгу в Карпатах.

    Читайте також блоги Галины Остаповець:

    Думаєте, у Буковель варто їздити лише взимку? Помиляєтесь!

    ТОП-7 унікальних місць Дніпра

    Українська Боржава – місце, де могли б зняти «Гру престолів»

     

    Загрузить еще