• Українці споживають цукру в 3,5 рази більше норми.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Новости партнеров
    Понедельник, 29 октября 2018

    Українці споживають цукру в 3,5 рази більше норми

    Компанія «Данон», як глобально, так і в Україні, реалізує ініціативу з нормалізації рівня цукру в молочних продуктах.

    Лише 20% українців переймаються кількістю цукру в молочних продуктах, – про це 25 жовтня на заході, присвяченому темі харчування в Україні, заявила генеральний директор «Данон» в Україні Наталі Алькер. За даними Держстату українці споживають більше 90 г цукру на добу замість рекомендованої норми 25 г.

    З такими показниками Україна може позмагатися з ТОП-10 країнами за рівнем вживання цукру згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я. Значне перевищення норми суттєво впливає на загальний стан здоров’я. Без обмеження споживання цукру буде неможливо досягти амбітних цілей сталого розвитку зі зменшення поширеності ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань.

    Виробник харчових продуктів компанія «Данон» у 2017 році ініціювала запуск національної платформи «ПроЗдорове». У рамках проекту була розроблена Асоціацією дієтологів України і затверджена МОЗ перша в Україні «тарілка здорового харчування».  Завданням проекту є інформування українців про норми та стандарти харчування та залучення їх до вибору здорових продуктів харчування, пропонуючи прості кроки до покращення денного раціону. 

    Компанія «Данон», як глобально, так і в Україні, реалізує ініціативу з нормалізації рівня цукру. Так, до 2020 року його показник не повинен перевищувати 11,5 г на 100 г усіх молочних продуктів.

    «Ми створили оптимальний портфель здорових продуктів і прагнемо постійно удосконалювати їх поживну цінність, мінімізуючи вплив таких критичних інгредієнтів, як цукор та жир. Так, всі наші нові продукти, які вийшли на ринок у цьому році і будуть запускатися в майбутньому, вже мають знижений рівень цукру», – поділилася Наталі Алькер, генеральний директор «Данон» в Україні.

    На заході Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець розказав про загальні тенденції споживання різних категорій продуктів і про те, на скільки реальна тарілка харчування українців відрізняється від рекомендованої.

    Наприклад, в денному раціоні українців сьогодні переважають картопля (213 г на добу) та нецільнозерновий хліб (280 г на добу), споживання яких дієтологи радять скоротити до мінімуму. Якщо говорити про молочну продукцію, українці надають перевагу вершковому маслу та твердим сирам, які теж слід обмежувати, а натомість споживати 2-3 кисломолочних продукти на день. А от фруктів та риби громадяни взагалі недоїдають — 43 г риби на добу замість рекомендованих 73 г, та лише 123 г фруктів з необхідних 300 г. Деякі скептики стверджують, що харчуватися здорово в сучасному світі складно і дуже дорого. Але експерти на заході продемонстрували, що це не так.

    «Якщо порахувати вартість того, що ми їмо, виявляється, що харчуватися здорово – це фінансово вигідніше, ніж купувати нездорові продукти. По-перше, ми інвестуємо в своє здоров’я і не будемо в подальшому витрачати кошти на лікування. По-друге, обираючи правильні категорії продуктів, наприклад, сезонні овочі замість консервованих та куряче м’ясо замість ковбасних виробів, ми можемо зменшувати вартість щотижневого чеку у супермаркетах» – запевнив Олег Швець, Президент Асоціації дієтологів України.

    За матеріалами прес-релізу.