• Великдень-2018: рецепт справжньої сирної паски.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Еда
    Пятница, 30 марта 2018

    Великдень-2018: рецепт справжньої сирної паски

    Існує два способи приготування великоднього сирного десерту: холодний та гарячий. Паска, для якої сирну масу треба проварити, забирає більше часу, але вона набагато смачніша за холодну.

    Головною обрядовою стравою на великодньому столі завжди була сирна паска. Традиційний десерт з м’якого свіжого сиру зазвичай має форму піраміди без верхівки: це символ Голгофи, на якій розіп’яли Христа.  Але сучасні хазяйки мають невід’ємне право вільно експериментувати: з формою, смаком і прикрасами.

    Інгредієнти:

    1 кг свіжого сиру, 5-6 яєць, 1-1,5 стакана цукру, 0,5 л сметани, 400 г вершкового масла.

    Приготування:

    1. Сир ретельно перетерти через часте сито. Яйця збити з цукром, додати до сиру разом зі сметаною та розм’якшеним маслом. Ретельно вимішати.
    2. Поставити на слабкий вогонь. Постійно помішуючи, аби страва не пригоріла та не пішла неохайними пластівцями, довести до початку кипіння. Це найважливіший момент приготування, не можна кидати паску напризволяще, інакше все, що ви робили до цього, дарма.
    3. Після першої «бульки» зняти з вогню. Перекинути через сито, вкрите двошаровою марлею. Підвісити сир у марлі так, аби було куди стікати сироватці.
    4. Як сироватка стече, вмішати в сир родзинки, курагу, додати ванілін.
    5. Помістити у форму, поставити під важіль на ніч.
    6. Звільнити від форми і прикрасити.

    Фото: Shutterstock

    Читайте також:

    Великдень 2018: рецепт традиційної паски «як треба»

    Кухни мира: рецепт шведских булочек с корицей

    Кухни мира: рецепт гренландского кофе