Традиційна великодня випічка, зазвичай, забирає багато часу. В день коли замішуються та випікаються паски, не можна відволікатися на щось інше. Наші прабабусі ставили опару ще вдосвіта, аби до вечора встигнути випекти великодній хліб. Вважалося, що в цей день не можна сваритися, лаятися чи злоститися, інакше нічого не вийде.
Інгредієнти:
0,5 л молока, 100 г дріжджів, 15 жовтків, 100 г сметани, 400 г вершкового масла, 0,5 кг цукру, 1,5 кг борошна, 1 стакан родзинок, 3 столові ложки рослинної олії, 5-10 г ванільного цукру, 1 чайна ложка солі. На кожні 0,5 кг борошна, за бажанням, додають суміш подрібнених спецій — 10-12 зерен кардамону, пів-палички ванілі, цедру 0,5 лимону.
Приготування:
- Розчинити дріжджі у половині стакана теплого молока, додати одну столову ложку цукру, розмішати, дати 20 хвилин, аби дріжджі запрацювали.
- Підігріти одну столову ложку гарячого молока і заварити в ньому одну столову ложку борошна. Змішати з опарою.
- Відокремити жовтки від білків, збити жовтки з цукром. Додати до опари жовтки, молоко, що залишилося, розм’якшене масло, сметану, рослинну олію, сіль та ванільний цукор.
- Вимішувати, поступово додаючи просіяне борошно протягом 40 хвилин. Наприкінці додати 3 столові ложки рослинної олії, родзинки та, за бажанням, прянощі.
- Поставити в тепле місце на 1,5 – 2 години, аби підходило. Тісто повинно збільшитися у розмірах вдвічі.
- Розділити тісто ножем на частини. Кожен шматочок тіста акуратно і ніжно обкатати в руках, надаючи йому форму кулі, і обережно опустити в форму. Кожну форму наповнюють на одну третину. Потім ставлять на деко, накривають серветкою. Тісто в формах повинно ще раз підійти — десь з 1 годину.
- Важливо! Тісто за весь час підходить тричі: опарою, замішане і у формах.
- Змастити паски зверху яйцем, змішаним з половиною чайної ложки рослинної олії та водичкою.
- Випікати до готовності. Маленькі — приблизно 25 хвилин, великі — 35-40 хвилин. Аби перевірити, чи готова паска, її проштрикують дерев’яною шпажкою — якщо вона виявиться сухою, час виймати господиню великоднього стола.
- Після печі паски залишити «відпочити» 10 хвилин на вологому рушникові. Обережно перевертаючи, вийняти з форм.
- Прикрасити за бажанням.
Читайте також:
Кухни мира: рецепт риса по-мексикански
Блюда финской кухни, наводящие ужас на туристов
Самые полезные национальные кухни мира