• Великдень 2018: рецепт традиційної паски
    Фото: Shutterstock
    Еда
    Четверг, 29 марта 2018

    Великдень 2018: рецепт традиційної паски "як треба"

    Рецептів традиційної паски існує безліч, але ми вибрали один з перевірених часом.

    Традиційна великодня випічка, зазвичай, забирає багато часу. В день коли замішуються та випікаються паски, не можна відволікатися на щось інше. Наші прабабусі ставили опару ще  вдосвіта, аби до вечора встигнути випекти великодній хліб. Вважалося, що в цей день не можна сваритися, лаятися чи злоститися, інакше нічого не вийде.

    Інгредієнти:

    0,5 л молока, 100 г дріжджів, 15 жовтків, 100 г сметани, 400 г вершкового масла, 0,5 кг цукру, 1,5 кг борошна, 1 стакан родзинок, 3 столові ложки рослинної олії,  5-10 г ванільного цукру, 1 чайна ложка солі. На кожні 0,5 кг борошна, за бажанням, додають суміш подрібнених спецій — 10-12 зерен кардамону, пів-палички ванілі, цедру 0,5 лимону.

    Фото: Shutterstock

    Приготування:

    1. Розчинити дріжджі у половині стакана теплого молока, додати одну столову ложку цукру, розмішати, дати 20 хвилин, аби дріжджі запрацювали.
    2. Підігріти одну столову ложку гарячого молока  і заварити в ньому одну столову ложку борошна. Змішати з опарою.
    3. Відокремити жовтки від білків, збити жовтки з цукром. Додати до опари жовтки, молоко, що залишилося, розм’якшене масло, сметану, рослинну олію, сіль та ванільний цукор.
    4. Вимішувати, поступово додаючи просіяне борошно протягом 40 хвилин. Наприкінці додати 3 столові ложки рослинної олії, родзинки та, за бажанням, прянощі.
    5. Поставити в тепле місце на 1,5 – 2 години, аби підходило. Тісто повинно збільшитися у розмірах вдвічі.
    6. Розділити  тісто ножем на частини. Кожен шматочок тіста акуратно і ніжно обкатати в руках, надаючи йому форму кулі, і обережно опустити в форму. Кожну форму наповнюють на одну третину. Потім ставлять на деко, накривають серветкою. Тісто в формах повинно ще раз підійти — десь з 1 годину.
    7. Важливо! Тісто за весь час підходить тричі: опарою, замішане і у формах.
    8.  Змастити паски зверху яйцем, змішаним з половиною чайної ложки рослинної олії та водичкою.
    9. Випікати до готовності. Маленькі — приблизно 25 хвилин, великі — 35-40 хвилин. Аби перевірити, чи готова паска,  її проштрикують дерев’яною шпажкою — якщо вона виявиться сухою, час виймати господиню великоднього стола.
    10. Після печі паски залишити «відпочити» 10 хвилин на вологому рушникові. Обережно перевертаючи, вийняти з форм.
    11. Прикрасити за бажанням.

    Фото: Shutterstock

    Читайте також:

    Кухни мира: рецепт риса по-мексикански

    Блюда финской кухни, наводящие ужас на туристов

    Самые полезные национальные кухни мира