• Наймолодше місто України: подорож на вихідні до Славутича.Вокруг Света. Украина
    Фото: Григорий Веприк
    Блоги

    Наймолодше місто України: подорож на вихідні до Славутича

    Славутич побудований просто посеред лісу. Норма зелених насаджень на одну людину тут перевищєна аж в чотири рази. А ще тут немає громадського транспорту, проте безлiч велодорiжок.

    Славутич — це наймолодше місто України, йому всього лише 34 роки. Побудований як монопрофільне місто-супутник ЧАЕС, після закриття своєї основної «годувальниці» він не лише знайшов нові сенси, але й став центром нішевих культурних подій  і отримав титул Малої культурної столиці. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Чому варто завітати до Славутича? Мабуть, Славутич перше в Україні дійсно екологічне місто, побудоване просто посеред лісу. Славутич одне з найчистіших міст країни (норма зелених насаджень на одну людину перевищєна аж в чотири рази). Тут немає громадського транспорту, натомість є туристичні велосипедні маршрути, а можна просто повільно обійти місто пішки.

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Що варто подивитися в Славутичі 

    Сама архітектура Славутича дуже цікава: це готовий музей урбаністики та постмодерністичної архітектури під відкритим небом. Місто будували представники восьми республік колишнього СРСР. Тепер місто поділено на 14 кварталiв, кожен з яких носить назву міст цих країн або топонімів регіону. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Можна почати подорож з Закавказзя, перейти з Бакінскього кварталу до країн Балтії, опинившись в Вільнюському чи Ризькому чи Таллінському, і прийти до Київського тощо. В Єреванському кварталі одразу відчувається колорит Вірменії: просто у дворі є величезні мангали, на яких можна робити шашлик всім охочим. 

    Скульптури-козулi заховалися посеред славутицького парку і стали одним з його символів. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Також варто завітати до славутицього музею, де зібрані артефакти з Чорнобиля та ЧАЕС та відтворена квартира з характерним побутом того часу, а також зібрана етнографічна спадщина Чорнобильського регіону. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Ще можна загадати бажання під білим мармуровим  янголом — монументом в центрі міста, символом Славутича, в нижній частині якого знаходиться священний камінь, привезений з Єрусалиму. Кажуть, бажання збуваються. 

    Що ще подивитися, куди завітати

    У Славутичі в 2020 році відкрито Туристично-інформаційний центр (ТІЦ), всі інформаційні послуги в туристичному центрі безкоштовні, також за запитом вам спланують індивідуальний маршрут, орієнтуючись на ваш бюджет та потреби. В ТІЦ можна придбати сувеніри, є Wi-Fi. Загалом покриття є в Славутичі в багатьох публічних місцях. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Тож якi маршрути можливi? 

    Звичайно, все ще лишається потужною атракцією та туристичним магнітом  Зона відчудження. Найпопулярніший маршрут — дводенний тур до Славутича з екскурсією на ЧАЕС. Перший варіант: приїхати до Славутича вдень, пообідати в місті та відвідати двогодинну екскурсію Славутичем. Потім — «ніч в музеї», сон, а вранці — екскурсія на ЧАЕС електричкою.

    Електричка, до речі, робоча: біля 7 ранку від’їжджає, нею ж працівники їдуть на службу до Чорнобиля. Ввечері — повернення до Славутича, вечеря — і додому. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Другий варіант маршруту (його полюбляють іноземці): приїхати до Славутича дуже рано, щоб потрапити відразу на ЧАЕС, ввечері після повернення і короткого відпочинку — на «ніч в музеї», а зранку наступного дня вже гуляти Славутичем. 

    Для сімей цікавими будуть кінні прогулянки та іпотерапія (місто має власну кінно-спортивну базу), або прогулянки на яхті або човнику (Дніпро поруч, Яхт-клуб до ваших послуг). Або орендувати велосипеди (від самого початку існування у міста є вбудована велоінфраструктура, яку зараз планують реконструювати). Цiни дуже бюджетні. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Є маршрути до Чернігова, комбіновані тури під гаслом «Найстарше та наймолодше міста України». Тож за бажання за один довгий вікенд можна відвідати два цікавих міста, ще й завітати на ЧАЕС за бажання. 

    А ще поряд є Любеч, давнє українське історично цікаве містечко, варте уваги. 

    Де поїсти в Славутичi

    В мicтi дві ресторації та біля 15 кав’ярень та маленьких кафешок, де можна посмакувати дуже  пристойно, але бюджетно (повний список можна подивитися на сайті ТІЦ). Середній чек у ресторані — 200-300 грн пообідати, а кава зі смаколиком обійдеться у менш, ніж 100 грн. з особи. 

    Турецька кав’ярня, якою керує громадянин Турції, пригостить фірмовим еспресо, звареним у турці на піску, та східними смаколиками (пахлава, десерти тощо). 

    Адреса: кав’ярня ENJOY, проспект Дружби народів, 5 

    В кафе «Колобок» смачна випічка: пиріжки, круасани, млинці, піца, хачапурі та чіабата, печиво з передбаченнями — все це можна посмакувати на місці (біля 70-100 грн/смаколик), запивши компотом з сезонних фруктів або чаєм, а можна взяти з собою чи замовити доставку. 

    Адреса: Московський квартал, 3 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    Мала культурна столиця України: культурно-креативні події в Славутичі

    Коли краще їхати до Славутича? Цього року гостям міста пощастило: адже в рамках проекту Мала культурна столиця України в Славутичі проводяться культурно-мистецькі та креативні заходи на європейському рівні. Тож, чудова нагода поєднати традиційну екскурсійну подорож з відвідинами цікавих заходів. Більшість з них проходитиме просто неба і відкрито для всіх бажаючих. 

    Славутич

    Фото: Григорий Веприк

    До кінця серпня ще можна встигнути попасти на відкриті воркшопи та перформанси міжнародного семінару для молодих архітекторів SESAM 2021, що вперше проходить в Україні, і на який приїхали учасники з більш, ніж 50 країн світу. На День Незалежності в рамках цього ж семiнару на центральній площі планується великий концерт за участі співачки Альоші та Арсена Мірзояна. 

    В вересні пройдуть АРТ-резиденція семантичного сюрреалізму для митців (6-12 вересня, OFAR — Open Format Art Residence) та фестiваль для творчої молодi «Золота осінь Славутича» (з 24 по 27 вересня). В рамках цих подій пройдуть  класичні концерти, виставки і різні активності, цiкавi для туристiв.

    Фото: Григорiй Веприк

    Читайте також:

    В Чернобыльской зоне проложили первый веломаршрут

    Чернобыльская зона: день в постапокалипсисе