• ТОП-7 унікальних місць Дніпра.Вокруг Света. Украина
    Фото: ЖЖ "Наш Днепропетровск"
    Блоги

    ТОП-7 унікальних місць Дніпра

    Які у вас перші асоціації з цим містом? Заводи? Місто-мільйонник? Мегаполіс? Затори? Заради справедливості скажу, що це теж є, але насправді Дніпро - достатньо затишне містечко.

    Звісно, навесні і влітку воно найкраще, бо можна прокататись прогулянковим катером по Дніпру. Але взимку можна оглянути головні визначні пам’ятки міста, а їх тут чимало, причому унікальних, а потім попити запашної кави і смачним тістечком у кав’ярні.

    Де зупинитися? Можна в готелях, можна винайняти квартиру. Середня ціна за добу в готелі зі сніданком стартує від 600 грн. Так як туристів тут небагато, оренда житла у місті – абсолютно не є проблемою.

    А тепер топ-7 місць, які варто відвідати.

    Центр «Менора»

    Фото: KNIN

    Найбільший у світі центр єврейської спільноти. Знаходиться у центрі Дніпра, має площу 50 тис кв м. «Менора» складається із семи башт різної висоти, які символізують семисвічник. Серцем споруди є синагога «Золота Роза», збудована ще у 1800-му році. Окрім того, тут є різні центри освіти, конференц-зали, ресторани, один із найбільших банкетних залів країни. Тут проходять різні майстер-класи, виставки і концерти. Стіни «Менори» облицьовані єрусалимським каменем, який спеціально везли зі столиці Ізраїлю. Унікальність цього каменю в тому, що для його виробництва створили окрему лінію, яка потім була розібрана. Тому камінь повторити вже не вдасться. Центр відкрили ще у 2012-му, а фінансували будівництво бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Бюджет будівництва склав $80 млн.

    Катеринославський бульвар

    Фото: IXBT.photo

    Бульвар відкрили у 2004-му році. Він повністю пішохідний, має алею фонтанів, саме тут знаходяться основні шопінг-моли міста, безліч кав’ярень, ресторанів. Влітку тут зволожують повітря водяними розпилювачами, тому навіть у спеку стоїть приємна прохолода. Люблю бувати на бульварі вечорами і вночі, бо все сяє яскравими вогнями вечірніх ліхтарів і вітрин магазинів. Така собі маленька Європа у центрі Дніпра.

    Колись вночі на бульварі аноніми встановили бронзову скульптуру сидячого чоловіка. Потім в народі її прозвали «пам’ятником невідомому олігарху». Пізніше вияснилось, що це подарунок одному із місцевих бізнесменів Геннадію Аксельроду, якого вже нема в живих.

    Якщо присісти на коліна до “олігарха”, то невдовзі одружитесь. А якщо потерти цигарку в його руці, то гроші ніколи не закінчаться.

    Преображенський собор

    Фото: OK.TV

    Саме з Преображенського собору почалось активне будівництво Дніпра. Спершу планували збудувати такий храм, який би перевершив собор Святого Петра у Римі, але тоді не знайшлося грошей. Тому його припинили у 1787-му році. Через 43 роки будівництво продовжилось, правда, вже за новим проектом. За ним собор вже був у шість разів меншим за початковий варіант.

    Собор двічі планували знести — перший раз у 41-му, вдруге – у післявоєнні роки . Тоді хотіли звільнити місце для будівництва чергового мікрорайону “хрущівок”. Але замість цього собор пізніше перетворили на склад паперу.

    У 68-му почалась його реставрація, і вже у 75-му собор відкрили як музей релігії та атеїзму. Церкві собор повернули у 91-му.

    Історичний музей Яворницького

    Фото: Mista.Ua

    Цей музей є єдиним у Дніпропетровській області, де знаходяться унікальні експонати навіть світового значення. Чого тільки варта справжня єгипетська мумія давньоєгипетської жінки. Її замовляли з Єгипту ще 150 років тому. Мумія пережила війну, численні заморозки, а коли її везли із Єгипту у Дніпро – в неї вкрали ноги. Але загалом зараз експонат представлений на огляд.

    Набережна

    Одне із найкрасивіших місць Дніпра. Дніпровська Набережна вважається найдовшою у Європі і складає близько 30 км. Тут також можна посидіти на найдовшій 50-метровій лавці в Україні. На набережній знаходяться ще два визначні місця міста. Перше — це найдовший будинок в Україні, довжиною 800 метрів. Через це у народі його прозвали «китайська стіна» або «китайка». Будинок знаходиться за адресою проспект Героїв, 12 ще з 70-х років.

    Друга будівля – це 28-поверхові башти-близнюки, з яких можна побачити майже півміста.

    Зверніть увагу на Мерефо-Херсонський залізничний міст. Він занесений у список пам’ятників архітектури. Це єдиний залізничний міст у Європі, який має поворот. Його довжина 1 км 610 метрів, і проходить він через знаменитий Монастирський острів.

    Монастирський острів

    Фото: «Сегодня»

    Місце із сильною енергетикою, що відчувається відразу. Потрапити на острів можна по пішохідному мосту, перила якого обвішані замками щастя. Тут є невеликий храм, оглядовий майданчик, з якого відкривається чудова панорама міста, а також водоспад висотою 17 метрів.

    Театр одного актора «Крик»

    Фото: «Информатор»

    Це місце унікальне абсолютно в усіх відношеннях. Єдиний театр не лише в Україні, а й в Європі. Тільки уявіть, одна людина є актором, режисером, сценаристом, гримером, художником, костюмером, музичним редактором. І це поєднує в собі Михайло Мельник, заслужений артист України і лауреат численних премій. Я була на його виставах двічі — просто неймовірно. Артист на сцені викладається навіть не на 100%… Тому не дивно, що його вистави збирають аншлаги вже не один десяток років. Ціна за квиток на виставку як на мене символічна — від 50 грн.

    Читайте также блоги Галины Остаповец:

    Думаєте, у Буковель варто їздити лише взимку? Помиляєтесь!

    Українська Боржава – місце, де могли б зняти «Гру престолів»

    Чому українські Карпати кращі за італійські Альпи