• Майже 40% чорної ікри на українському ринку - нелегального походження.Вокруг Света. Украина
    Фото: Getty Images
    Экология
    Понедельник, 31 декабря 2018

    Майже 40% чорної ікри на українському ринку - нелегального походження

    Чорна ікра - один з делікатесів, який українці дозволяють собі на особливі свята, як от Новий рік. Купуючи таку ікру, необхідно бути особливо уважним.

    Спокусившись обіцянками недоброчесних продавців, ви можете стати співучасником знищення осетрових риб.

    WWF в Україні провів дослідження ринку чорної ікри та осетрини в період з жовтня 2017 по травень 2018. Було охоплено більше 80 точок продажу чорної ікри і осетрини як на онлайн ресурсах, так і офлайн – ресторани, магазини, ринки в Києві, Одесі, Харкові, Херсоні, Дніпрі та Львові. Аналіз отриманих зразків чорної ікри та осетрини проводив Інститут зоологічних досліджень Лейбніца (Берлін)  методом ізотопного аналізу, що дозволяє визначити походження продукту на основі його ізотопного складу — дике чи вирощене в аквакультурі.

    Отримано попередні результати:

    • 39% всіх зразків було отримано від вільноживучих особин, тобто нелегального походження
    • найбільше браконьєрської продукції в Києві та Одесі – половина всіх узятих там зразків, найменше – в Дніпрі (всі виявилися аквакультурного, тобто легального походження).
    • у 45% випадків придбані зразки виявилися не того походження, що було зазначено продавцем. Тобто майже в половині випадків, коли товар продавали як вирощений в аквакультурі, він виявився насправді браконьєрським, а також навпаки — продаючи осетровий товар “дикого походження”, насправді реалізовували аквакультурну продукцію.
    • Найчастіше браконьєрська продукція продавалась на відкритих ринках — 60% зразків з таких місць продажу походила від вільноживучих осетрових, тобто мала нелегальне походження. А в магазинах продавалась переважно легальна продукція аквакультурного походження (в 90% випадках).

    “Отримані результати є серйозним сигналом насамперед для споживачів цього делікатесу в Україні. Їх обманюють, а браконьєрська справа процвітає, підриваючи популяції зникаючих осетрових риб. Якщо на ринку цієї продукції в Україні ми бачимо таку невідповідність щодо походження, то що можна очікувати щодо інших параметрів, хімічної чи мікробіологічної безпечності?  Наша однозначна рекомендація: якщо придбання чорної ікри чи осетрини для вас справді необхідне, обирайте продукт контрольованого і сертифікованого виробництва”, — говорить Інна Гоч, іхтіолог WWF в Україні, координатор проекту “ЖИТТЯ дунайським осетровим”.

    Найкраще уникати придбання таких ризикованих за походженням продуктів, але якщо ви все ж вирішили придбати чорну ікру чи осетрину до Нового року, рекомендуємо здійснювати купівлю у магазині великих торгових мереж, а не на відкритому ринку, і обирати перевірених виробників аквакультурної продукції, звертаючи увагу на написи та маркування упаковки.

    На етикетці має бути вказано: назву й адресу підприємства-виробника (обов’язковим є аквакультурне походження, адже  промисловий, аматорський та спортивний вилов осетрових в Україні заборонений), дату виробництва і термін придатності, назву виду риб (російською, українською або в англійській транслітерації “Beluga”, “Osetra”) або ж напис “ікра осетрових видів риб”, для імпортованої продукції – має бути обов’язково код CITES.

    Більше порад щодо придбання легальних чорної ікри та осетрини ви знайдете тут.  

    Текст надано WWF в Україні.

    Читайте також:

    Интерактивное путешествие по Дунаю, где живут осетры

    8 продуктів, вибір яких впливає на дику природу

    Мифы и правда об осетрине, или Какая рыба лучше: аквакультурная или дикая