• Топ-10 місць для винного туризму в Україні.Вокруг Света. Украина
    фото: Shutterstock
    Еда
    Понедельник, 30 октября 2017

    Топ-10 місць для винного туризму в Україні

    Завершення збору врожаю винограду – чудовий привід відправитися на пошуки кращого вина в різних виноробних регіонах країни.

    Популярний у Західній Європі винний туризм починає пускати коріння й в Україні. Все більше винзаводів і приватних виноробень пропонують гостям ознайомитися з технологією, оцінити якість виробництва і продегустувати кращі зразки продукції. Для туристів це можливість доповнити подорож новими враженнями і смаками. Ми підготували для вас свіжу добірку гідних виноробень України.

    1. Виноробне господарство князя Трубецького
     
    Єдине історичне шато України розташоване в оточенні гарної природи на березі Дніпра. Старовинна архітектура, таємничі підвали і чудовий вид на Дніпро не залишать байдужими жодного гостя.

    Фото: Booking.com

    Всіх бажаючих запрошують на екскурсії, під час яких покажуть виноградники, розкажуть про всі тонкощі вирощування і збору винограду, познайомлять із процесом виробництва і проведуть у старовинні винні підвали, якими колись ходив сам князь Трубецькой. Тут можна побачити зразки вина віком понад сто років. А під кінець екскурсії можна залишитися на смачну дегустацію, де запропонують спробувати фірмові вина шато Трубецького: «Наддніпрянське», «Перлина степу» й «Оксамит України».
     
    Поїздку в шато можна організувати самостійно, а можна скористатися послугами Центру туризму і пригод «ХерсON», замовивши «Винний тур до виноробного господарства Трубецького». Під час поїздки на гостей чекають цікава екскурсія по винних підвалах, дегустація шести видів вина, а також відвідування фірмового винного магазину на території шато, де можна придбати пляшку молодого, витриманого або марочного вина.
     
    Де: Херсонська область, Бериславський район, село Веселе

     
    2. Будинок марочних коньяків «Таврія»
     
    Ще одне місце в Херсонській області, де можна знайти хороше вино і дізнатися всі етапи перетворення винограду в елітний напій, – будинок марочних коньяків «Таврія». Він є найбільшим в Україні виробником коньяків із великими виноробними угіддями – близько 1400 гектарів сортових виноградників, розташованих зовсім поруч із заповідником «Асканія-Нова». Тут можна замовити екскурсію, під час якої гостям розкажуть про класичну технологію коньячного виробництва та проведуть у галерею, де зберігається понад шість тисяч дубових діжок  і бутів, в яких витримуються найкращі коньячні спирти.
     
    Після захоплюючої екскурсії гостей запросять до дегустаційного залу, де познайомлять із тонкощами коньячного етикету й основами дегустації. Кожен гість зможе особисто оцінити весь букет та аромат таврійських вин і коньяків. До дегустації пропонуються вина «Askania Каберне», «Легенда Таврії», «Смарагдове», марочні коньяки «Таврія Класик», «Оріана», колекційні коньяки «Асканія», «Дніпро», «Херсон» та інші елегантні напої. Залежно від особистих переваг можна вибрати один із чотирьох форматів дегустації.
     
    Де: Херсонська область, Нова Каховка

    Фото: facebook.com/CognacTavria

    3. Винарня «Колоніст»

    Сімейна виноробня «Колоніст»була заснована в 2005 році на півдні Одеської області, одного з найкращих українських виноробних регіонів. Її засновник – Іван Плачков, колишній міністр палива та енергетики України. Зайнятися цим непростим мистецтвом родину Плачкова спонукала багата виноробна історія цього краю. Сьогодні на схилах найбільшого прісноводного озера України Ялпуг вирощують такі сорти винограду, як Каберне-Совіньйон, Мерло, Шардоне, Рислінг та інші. Використовуючи тільки власний виноград, «Колоніст» виготовляє сухі, напівсухі і солодкі вина преміум-класу. Тільки із сортів українського винограду створюється два види вина: Сухолиманський білий і Одеський чорний.
     
    Виноробня «Колоніст» відкрита для гостей. Співробітники виноробні із задоволенням проводять екскурсії по виноградниках, виноробних цехам і винних підвалах, як для групи туристів, так й індивідуально. Крім екскурсій, на гостей чекають дегустація вин «Колоніст» і смачний обід або вечеря з традиційних страв болгарської кухні.
     
    Де: Одеська область, Болградський район, село Криничне

    Фото: kolonist.com.ua
     
    4. Винзавод «Шабо»
     
    Винзавод «Шабо» знаходиться на території одного з найдавніших виноробних регіонів Європи. Компанія була заснована в 2003 році, але початок культурного виноробства у цих краях було закладено ще в XVIII столітті. Сьогодні «Шабо» – це сучасне підприємство, на якому виробляють вино, дотримуючись сучасних технологій. Продукція цієї марки представлена ​​не тільки в усіх регіонах України, а й у Грузії, Ізраїлі, Франції, Чехії та інших країнах.
     
    Тут же на місці виробничого комплексу працює перший в Україні «Центр культури вина Шабо». Гостей запрошують на екскурсії, під час яких ознайомлять з історією вина, покажуть усі підрозділи підприємства, проведуть у старовинні винні підвали. Величні архітектурні комплекси, дивовижні експозиції ландшафтного дизайну й унікальні об’єкти сучасного мистецтва змусять здивуватися навіть досвідченого туриста. Тут можна побачити єдиний в Україні пам’ятник Виноградній лозі, мультимедійну скульптуру «Фонтан Діоніса» та інші цікаві об’єкти.
     
    Після екскурсії гостям запропонують залишитися на смачну дегустацію, під час якої можна оцінити до шести зразків продукції Shabo. До дегустації пропонуються біле сухе вино «Шардоне Shabo», червоне сухе «Каберне Shabo», мускатне десертне біле вино Shabo, ігристе витримане біле вино брют Grand Reserve, «Шардоне Shabo Reserve», «Шардоне-совіньон блан Grande Reserve Shabo» та інші вишукані напої.
     
    Де: Одеська область, Білгород-Дністровський район, село Шабо

    Фото: shabo.ua
     
    5. Винарня Grande Vallee
     
    Grande Vallee – ще одна гідна виноробня, розташована в південному регіоні. Тут виробляють сухі сортові, витримані й шампанські вина. Для створення якісних напоїв на виноградниках вирощують вісім французьких і два німецьких автентичних сорти винограду, дбайливо збирають вручну і доставляють на переробку до сучасного виноробного комплексу. Зберігаються напої в одному з найбільших виносховищ.
     
    Торгова марка Grande Vallee є новою на українському ринку, і сама виноробня відкрилася для відвідувань нещодавно. Побачити й оцінити масштаб виробництва всіх бажаючих запрошують на екскурсії на завод «Винтрест». Для гостей розробили програму, яка включає в себе екскурсії по заводу, розташованому зовсім поруч із виноградниками, дегустацію вин у супроводі сомельє, а в гарну погоду ще й відпочинок на літній терасі.
     
    Де: Одеська область, Овідіопольський район, селище Великодолинське

    Фото: Grande Vallée
     

     6. Винарня «Бейкуш»
     
    Особливість виноробні «Бейкуш» полягає у тому, що це не масштабне підприємство, а невелике сімейне господарство, яке нещодавно отримало офіційну ліцензію на виробництво вин марки Beykush Winery. Господарі дбайливо й уважно ставляться до своєї справи і не бояться експериментувати, купажуючи різні сорти винограду і створюючи нові приголомшливі смаки. На виноградниках, розташованих на Бейкушському мисі, вирощують відповідні для нашого клімату міжнародні сорти винограду і сорти Причорномор’я з Грузії й України.

    Виноробня «Бейкуш» бере участь у фестивалях і конкурсах, де можна спробувати і придбати пляшку вподобаного напою. На одному з недавніх фестивалів гості гідно оцінили червоні витримані купажні вина лінійки «Артанія» і витримане біле вино «Бейкушем Шардоне». Крім того, на виноробні проводять екскурсії та організовують смачні дегустації.
     
    Де: Миколаївська область, Очаківський район, село Чорноморка

    Фото: facebook.com/beykushwinery
     
    7. Виноробний комплекс «Чизай»
     
    Закарпаття з давніх часів славиться своїми виноробними традиціями. Тутешня природа в поєднанні з благодатним кліматом створюють необхідні умови для виробництва смачного напою. Саме тут розташований виноробний комплекс «Чизай». На його великій території є власні виноградники, два заводи, на яких виробляється вино, і виносховища. Крім того, до складу комплексу також входять Музей виноградарства та виноробства і просторий дегустаційний зал.
     
    Оцінити масштаби виноградарського краю, продегустувати вишукані закарпатські вина та скуштувати справжній бограч на свіжому повітрі гостей запрошують у винні тури до долини Чизай. До дегустації пропонуються десять найменувань закарпатських вин, у тому числі й легендарне марочне десертне вино «Троянда Карпат». За гарної погоди, крім екскурсії, на гостей чекає підйом на вершину виноградних пагорбів. Після закінчення туру кожен зможе придбати вподобану продукцію у фірмовому магазині.
     
    Де: Закарпатська область, місто Берегове, урочище Чизай

    Фото: facebook.com/chizaywine
     
    8. Винзавод «Леанка»
     
    Компанія «Леанка» була створена на базі заводу «Середнянський», який за радянських часів славився такими марочними винами, як «Середнянське», «Перлина Карпат», «Троянда Закарпаття». Сьогодні тут виробляють сухі, десертні та марочні сухі вина. На території заводу також знаходяться старовинні Середнянські винні підвали. Вони були закладені полоненими турками ще в 1557 році як підземні сховища. Завдяки відповідним температурним умовам підвали почали використовувати як винні погреби.
     
    Загальна протяжність печер становить більше чотирьох кілометрів. Для гостей тут проводять екскурсії, під час яких можна погуляти довгими коридорами печер, побачити величезні дубові діжки, в яких зберігається вино, і продегустувати кращі напої. Після екскурсії вподобану продукцію можна придбати у фірмовому магазині.
     
    Де: Закарпатська область, Ужгородський район, селище Середнє

    Фото: svirik.blogspot.com
     
    9. Дегустаційний підвал «Старий підвал»
     
    Ще одне місце у Закарпатті, де можна опуститися в багатовікові печери і продегустувати вишукані напої, – дегустаційний підвал «Старий підвал». Знаходиться він на території міста Берегово, на схилах якого вирощували виноград із незапам’ятних часів. Цей підвал був висічений у скелі більше трьохсот років тому, а сьогодні завдяки родині ентузіастів Олега і Тетяни Гаврильченко він знову використовується за призначенням. Така обставина є родзинкою виноробні, адже жінка-винороб – велика рідкість для Закарпаття. Дотримуючись старовинної технології, тут створюються вина з таких сортів винограду, як Мускат Оттонель, Зенго, Кюве та інші.
     
    Коридорами винного підвалу проводять екскурсії, на яких знайомлять гостей із технологіями виробництва, після чого можна залишитися на дегустацію берегівських вин і послухати цікаві розповіді про вино та його сорти.
     
    Де: Закарпатська область, місто Берегове

    Фото: findinukraine.com.ua
     
    10. Винарня Олександра Ковача
     
    Олександр Ковач – відомий винороб, голова Асоціації виноробів і виноградарів Закарпаття та організатор свята молодого вина «Закарпатське божоле». Під його чуйним керівництвом на світ з’являються вина з більш ніж 15-ти сортів винограду. Вишукані напої нерідко беруть участь у тематичних конкурсах і фестивалях, займаючи призові місця.
     
    Оцінити всю гаму смаку вин Олександра Ковача пропонуємо в дегустаційному винному залі «Шардоне», розташованому в старому центрі Ужгорода. Одночасно в залі може перебувати до 60 гостей. Винна карта нараховує близько 30 різних найменувань, в асортименті біле, рожеве, червоне, сухе, напівсухе, напівсолодке та десертне вина. Перед дегустацією гостям показують фільм про закарпатське виноробство.
     
    Де: Закарпатська область, місто Ужгород

    Фото: facebook.com/WinehallShardone

    Продовження читайте на сайті Zruchno.Travel.
     

    Читайте також:

    Подорож навколо Києва: 10 місць, які варто відвідати восени

    Ах, це весілля! Красиві місця для весільних урочистостей в Україні

    Тихе полювання: куди вирушити за грибами в радіусі Києва

     

     

    Загрузить еще