• Що таке кумкват?.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Вопрос-ответ
    Среда, 18 марта 2020

    Що таке кумкват?

    Тож що таке кумкват? Дізнаймося, як його вживати та які його корисні властивості.

    Кумкват, фрукт мудреців, кінкан, фортунелла, казковий мандарин, золотий боб, японська айва – як лишень не називають цей смачнючий та корисний плід розміром з волоський горіх.

    Кумкват – із сімейства Рутових, до якого воходить рід Цитрусових.

    Цей фрукт дедалі частіше зустрічається на полицях супермаркетів. Покупці, котрі знаються на чудодійних властивостях цих плодів, часто купують саме їх замість звичних апельсинів та мандаринів.

    Який кумкват на смак?

    За смаком він дещо схожий на мандарин. Проте кумкват виграшно відрізняться від мандарина, бо має солодкаву шкуринку та кислувату серединку. Це поєднання смаків запам’ятовується раз і назавжди.

    Чим корисний кумкват?

    Опис корисних властивостей цього фрукта може зайняти багато місця. Тож ми пригадаємо бодай основні.

    Кумкват багатий на вітаміни А, В, С, Е, Р. А ще він містить купу пектинових та мінеральних речовин: мідь, кальцій, калій, залізо, натрій, фосфор.

    Фрукт насичений ефірними оліями, що мають лікувальний ефект.

    Споживання цього плоду позитивно впливає на імунну систему. Тому цей фрукт рекомендують їсти під час застуди й вірусних респіраторних захворювань.

    Він покращує обмін речовин.

    У шкуринці цього фрукта міститься фурокумарин, що має антибактеріальну та антигрибкову дію.

    Що в кумкваті ще позитивного?

    Лише 8 таких плодів наситять організм людини необхідними дієтичними волокнами.

    кумкват фото

    Фото: Shutterstock

    Кумкват стимулює розумову діяльність та нейтралізує наслідки алкогольного отруєння.

    Є в цього фрукта ще одна чудова властивість: він – антидепресант. Скуштуйте його – і настрій одразу поліпшиться.

    Калорійність

    Ці маленькі апельсинчики містять 71 ккал. Тобто набрати зайву вагу вони не дадуть.

    Як росте кумкват?

    Першими за його вирощування взялися китайці ще у XII столітті. А потім кумкват поширився у Південно-Східній Азії, Японії та на Тайвані.

    До Європи, де цей фрукт нині також вирощують, він потрапив лише у XIX столітті.

    Росте він на невисоких, 2-3-метрових деревах. У дикому вигляді зустрічається лише у тропіках.

    Деякі види кумквата мають невеличкі шипи. Дерево має глянцеві листики. Цвіте воно білими квіточками.

    Нині кумкват доволі часто вирощують як домашню рослину.

    Як його їсти?

    Найчастіше його споживають просто зі шкуринкою. Також їдять у вигляді вареня, цукатів, мармеладу.

    Цей фрукт гарно поєднується з кисломолочним сиром та йогуртом.

    З нього роблять лікер та інші напої.

    Протипоказання

    Ці плоди протипоказані тим, хто має індивідуальне несприйняття цитрусових або алергію на них.

    Захворювання нирок та органів шлунково-кишкового тракту також нерідко є приводом обмежити споживання кумквата.

    Читайте також:

    Как сделать антисептик самостоятельно

    Що таке каперси?

    Чи справді допомагає дельфінотерапія при ПТСР?