Каперси використовують в кулінарії та медицині вже багато сторіч. Цей продукт фактично не має протипоказань, зате багатий на корисні властивості. Нумо розбиратися, що ж це таке і з чим його їдять.
Що таке каперси?
Існує два типи каперсів, обидва отримують з однієї рослини — колючого чагарника під назвою Capparis spinosa. Перший тип — великі каперси з зеленим хвостиком — це ягоди каперсника. Другий — невеличкі каперси, схожі на горошину — це бруньки. Ягоди менш гіркі, ніж пуп’янки, а також мають кислинку. За вартістю вони майже не відрізняються, хоча бруньки довгий час цінувалися більше, бо їх важче збирати.
Як ростуть каперси?
Capparis spinosa росте в районі Середземномор’я, в таких країнах, як Греція, Туреччина, Італія — вони є основними експортерами цього продукту. Каперсник має довгі стебла і округлі або овальні листки, схожі за формою на ложку. Рослина цвіте з липня по вересень, тоді кущі вкриваються рожево-білими квітами з дуже довгими фіолетовими тичинками. Якщо листя Capparis spinosa пошкодити, вони виділятимуть характерний запах, схожий на запах васабі.

Фото: Shutterstock
Користь для здоров’я
Каперси є цінним джерелом вітамінів і мінералів. До їхнього складу входять залізо, фосфор, кальцій, вітаміни А, В, С, D, Е, K.
Каперси містять також велику кількість вітаміну Р (рутину). Останній позитивно впливає на серцево-судинну систему — попереджує крововиливи і зміцнює стінки судин. Крім того, в цій рослині присутній капаридин, наділений антисептичними властивостями, а також кверцетин, який покращує стан шкіри.
Застосування каперсів в кулінарії
Каперси використовують як пряність. Їх солять, в’ялять, маринують. Можна додавати каперси до соусів, у тому числі до майонезу, до салатів, брускет, пасти і супів. Можна подавати їх разом із холодними закусками з морепродуктів чи м’яса. Є ще один цікавий варіант подачі — розтертими з сіллю чи перцем каперсами посипати канапки.

Фото: Shutterstock
Які протипоказання?
Певну шкоду здоров’ю може заподіяти надмірне вживання каперсів, адже маринад для них містить велику кількість солі.
Також не рекомендують їсти каперси під час вагітності — жінкам під час першого триместру не варто вживати рутин.
Варто пам’ятати і те, що каперси є алергеном, тому у випадку індивідуальної непереносимості краще відмовитися від цього продукту.
Читайте також:
Что такое еловое пиво и где его варят
Как приготовить соевый сыр тофу в домашних условиях
Кухни мира: рецепт мясной солянки