• Сотні артефактів цивілізації майя знайдені в озері Петен-Іца в Гватемалі.Вокруг Света. Украина
    Фото: Getty Images
    Озеро Петен-Ица
    Наука
    Четверг, 2 мая 2019

    Сотні артефактів цивілізації майя знайдені в озері Петен-Іца в Гватемалі

    Предмети пов’язані з фінальною битвою, у результаті якої іспанці колонізували територію країни.

    Відкриття пощастило здійснити групі польських археологів з Ягеллонського університету. Серед знахідок – курильниця і керамічні глечики, леза із чорного вулканічного скла, навершя кам’яної булави. Деякі глечики були наповнені кістками тварин, а на одній із посудин вирізьблені обрядові сцени. Леза з обсидіану, скоріше за все, використовувалися під час жертвоприношень крові.

    За словами археологів, знайдена частина кам’яної булави може бути також пов’язана з фінальною битвою конкістадорів і майя на території сучасної Гватемали.

    майя

    Pen News\Peten Itza Project

    Археологи з польської команди, яка очолювала дослідження в цьому районі, стверджують, що артефакти були скинуті або опущені на дно озера в якості дару богам. Вода мала особливе значення в культурі майя. Керівник групи Магдалена Кшемень зазначила, що водойма для народу майя була дверима у потойбічний світ, світ смерті – Шибальба. Там жили їхні боги.

    майя

    Pen News\Peten Itza Project

    Археологічні знахідки дозволяють локалізувати битву як раз на острівку посеред озера Петен-Іца. На острові колись розташовувалося центральне місто майя в Гватемалі – Тайясаль 9а зараз знаходиться сучасне місто Флорес, столиця департаменту Петен). Крім того, що археологи підтвердили місце зіткнення, їм вдалося знайти область ритуальної активності Іци. Загалом відкриття
    назвали «чудовим початком процесу глибшого вивчення звичаїв, вірувань і культури» майя.

    Магдалена Кшемень наголосила, що її команда тільки здійнила розвідку місць, але повноцінні розкопки поки що не завершені. Зараз археологи займаються уточненням історичного контексту, а також намагаються з’ясувати, чи не були предмети перенесені сюди в результаті руху течії чи під дією якихось інших факторів.

    За матеріалами Daily Mail.

    Читайте також:

    В лесах Гватемалы нашли скрытый мегаполис древних майя

    В Мексике нашли древнейшее погребение майя

    В Мексике нашли ритуальную пещеру майя возрастом 1000 лет

    Загрузить еще