• Україна нелегально імпортує чорну ікру до Євросоюзу та США.Вокруг Света. Украина
    Фото: Shutterstock
    Экология
    Среда, 1 августа 2018

    Україна нелегально імпортує чорну ікру до Євросоюзу та США

    Це показало глобальне дослідження міжнародних природоохоронних організацій: Росія, Україна та Іран - в трійці лідерів-експортерів нелегальної ікри до Європи та США,

    У Женеві представили нове дослідження WWF та Мережі моніторингу торгівлі об’єктами дикої природи TRAFFIC — “Глобальний ринок чорної ікри”.

    Дослідження показало, що саме у ключових країнах розповсюдження осетрових система маркування чорної ікри за міжнародним стандартом CITES не є обов’язковою, що значно полегшує нелегальну торгівлю нею на внутрішньому та міжнародному ринках.

    Згідно дослідження, Україна, Росія та Іран стали лідерами серед країн походження нелегальної чорної ікри, яка експортувалась як до країн Євросоюзу, так і до США за 2010-2016 роки. Втім, часто імпорт відбувається без зазначення країни походження ікри — у 81% випадків в країни ЄС, та у 95% випадків в США.

    “Україна потребує запровадження обов’язкової національної системи маркування продукції для виробників чорної ікри у відповідності до CITES, яка поки що впроваджується на добровільній основі. В українських реаліях система маркування має включати обов’язкову генетичну паспортизацію плідників, процедуру перевірки продукції на ринку, а також централізовану систему відстеження походження продукції”, — зазначає Наталія Гозак, координатор напряму “Дика природа” WWF в Україні та проекту “ЖИТТЯ дунайським осетровим”.

    Автори закликали правоохоронні органи ЄС посилити контроль за ввезенням чорної ікри особливо з Росії, України, Казахстану, Ірану та Азербайджану.

    Із 27 видів осетрових, внесених  до Міжнародного червоному списку МСОП, 16 знаходяться під загрозою зникнення. Однією з основних причин тривожних темпів скорочення чисельності популяцій диких осетрів є несанкціонований промисел, зумовлений високими цінами на ікру та високим попитом саме на продукцію диких осетрових.

    Матеріал наданий WWW в Україні.

    Загрузить еще