• Похмілля в Каліфорнії.Вокруг Света. Украина
    фото: Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com
    Блоги

    Похмілля в Каліфорнії

    Після виборів є життя. Навіть, якщо нового президента люблять найменше за всю історію країни.

    Черги супермаркетів — мій улюблений спосіб зондувати громадську думку. Є ще, звісно, автобуси, але в автобусах люди частіше діляться особистими переживаннями. Клясти уряд, партію і недолугу політику краще в черзі: цей спорт, як мені видається — найбільш інтернаціональна розвага у всьому світі. Я підходжу зі своїм кошиком, набитим покупками, до каси. Переді мною опецькувата жвава дівчина з двома пляшками вина і здоровенним пакетом чіпсів. Вона не на жарт роздратована. “Це божевілля! Повне божевілля! Я не можу повірити, як так можна було! Це катастрофа, як можна було за таке проголосувати!” звертається вона до свого супутника. Ну, думаю, напевне, вона, як і багато мешканців Сан-Дієґо, невдоволена Трампом. Великі міста Каліфорнії дружно підтримали Клінтон і почуваються так, ніби з їхнім голосом не хочуть рахуватись. Дівчина міняє слухача: тепер вона звертається до касирки, яка пробиває її чіпси. “Я не розумію, для чого вони влаштували це лайно з пластиковими пакетами! Як тільки я дізналась, що тепер пакетики будуть не безкоштовні, першим ділом нагребла побільше про запас”.

    Ага, тепер мені зрозуміло: в день виборів проходили також місцеві референдуми, і одним з рішень, які прийняли в Каліфорнії стала заборона пропонувати безкоштовні пластикові пакети в великих торгових мережах. Громадська думка в черзі розділилась. Дівчина з вином і чіпсами обурена. Касирка здивована тим, наскільки швидко зреагувало керівництво мережі. Я і хлопчина за мною просто пакуємо покупки до рюкзаків. Якась життєрадісна і дрібненька бабуся з акуратними сивими кучериками, на вигляд така старенька, ніби застала ще Вудро Вілсона, від сусідньої каси заспокоює обурену дівчину: “Серденько, та ж просто носи багаторазовий пакет. Подумай про планету!”

    Мені здається, що якщо додати в чергу ще одного-двох запеклих екоактивістів, то вона стане досконалим відображенням політичних дебатів серед американських громадян в недавні місяці. Люди обурені, сердиті і розчаровані.

    Якщо дивитись новини з Каліфорнії, може скластись враження, що почався мінімум Майдан, максимум — Апокаліпсис. Твіттер і Фейсбук заполонив хештег #Calexit: Каліфорніє, виходь зі складу США. Протестують майже всі великі міста за Західному узбережжі: Окленд, Портленд, Сан-Франциско, в Сієтлі неподалік від місця протестів поранили п’ятьох людей. Подруга пише з Портленда: ледве дісталась додому, в русі громадського транспорту перебої. 

    Але вулиці Сан-Дієґо як завше спокійні, сонні і залиті сонячним промінням. Це проміння додає неймовірних контрастів всьому, що відбувається в місті. Я взагалі давно мала підозру, що Сан-Дієґо — найлінивіше місто на Землі. На кампусах університетів студенти протестують проти резльтату виборів, а за сотню метрів тихо, порожньо і тільки перекошені агітаційні таблички, які тепер вже непотрібні, нагадують, що щось трапилось. Вчора в центрі міста заарештували вісімнадцятьох учасників демонстрації проти Трампа, яка ішла під гаслом “Не мій президент”. А в сусідній кав’ярні, натомість, панночка, схоже, студентка, телефонує сестрі чи подрузі в Фінікс і довго, голосно і обурено обговорює “ту стерву”. “Стервою” виявляється якась Маріса, яка відбила її дівчину — проблема розбитого серця, старіша і, відповідно, серйозніша, за всі світові демократії з їхніми виборами, разом узяті. 

    Коли я дізналась, що на виборах переміг Трамп і побачила, які нажахані мої одногрупники, мені хотілось почати свій текст якимось помпезним реченням на кшталт “На ранок після виборів Каліфорнію спіткало важке похмілля”. Але американці — люди практичні. З похмілля вони п’ють апельсиновий сік і беруться за свої справи. Хтось іде протестувати проти результату виборів, де кандидатка, яка перемогла в їхньому штаті, отримала більшість голосів американців, але не стане президенткою. Хтось запасається пластиковими пакетами. Хтось плете інтриги проти Маріси, яка відбила її дівчину. Ніякі зміни, що трапились з цією країною за останні двісті з гачком років не змогли витравити з її мешканців хваленої протестантської етики. Навряд чи навіть такий ганебний виборчий процес зможе це змінити. Життя після виборів триває.   

      Галина Герасим вивчає політологію в Сан-Дієго, Каліфорнія. Притягує бездомних і фріків усього Дикого Заходу

    Читайте также:

    Блог Г.Герасим Різний Портленд

    Блог Г.Герасим Денвер щедрих і милосердних

    Загрузить еще