• Міфи і правда про осетрину, або Яка риба краща - аквакультурна чи дика.Вокруг Света. Украина
    Міфи і правда про осетрину, або Яка риба краща - аквакультурна чи дика
    Їжа
    П'ятниця, 3 грудня 2021

    Міфи і правда про осетрину, або Яка риба краща - аквакультурна чи дика

    Якщо ви вирішили купити рибу або ікру до новорічного столу, ця інформація буде не зайвою.

    Про аквакультурну (вирощену на фермах) рибу існує безліч міфів, які поширюють продавці на ринках. Вони ж запевняють, що їхні продукти – натуральні, з найбільш екологічно чистих регіонів, тільки з диких популяцій осетрових.

    Тут правда, напевно, тільки в тому, що осетрина на прилавках дійсно може бути з дикої природи. І це при тому, що в Україні осетри занесені в Червону книгу і з 2000 року офіційно заборонено вилов осетрових , а за незаконний вилов треба сплатити до 110 тис. гривен за одну особину. На жаль, через деякі «дірки» в законодавстві нелегальні торговці рибою можуть відбутися лише невеликим штрафом . З цих причин істотний сегмент ринку продовжує залишатися чорним. І при цьому продавці риби намагаються «очорнити» легальний сегмент ринку, який торгує аквакультурною рибою.

    Міф 1: аквакультурна ікра – несмачна

    А дика – навпаки, пальчики оближеш. Насправді смак безпосередньо залежить від того, чим годували осетра і в яких умовах він жив. Якщо осетер жив у бетонній ванні, годувався штучними кормами, то смак м’яса та ікри буде «пластмасовим». Але, як правило, виробники розуміють, що від якості їхнього недешевого продукту залежить попит (врешті-решт, це не хліб і не картопля, які купуватимуть у будь-якому випадку). Тому більшість власників рибних ферм годують осетрів природними кормами, стежать за якістю води і навіть намагаються вирощувати рибу в природних водоймах. Унаслідок покупець навряд чи зможе розрізнити на смак аквакультурну і “дику” рибу (ікру).

    Фото: WWF

    Міф 2: аквакультура – занадто калорійна

    Навпаки! Наукові дослідження групи німецьких, французьких та румунських вчених підтвердили, що калорійність аквакультурної осетрини нижча, ніж дикої.

    Узагалі, ікра – далеко не найкалорійніший продукт. У 100 г ікри – близько 240-260 ккал. Для порівняння, 100 г насіння або чіпсів – це 580 ккал, тобто вдвічі більше. Усі хлібобулочні вироби набагато калорійніші, “грішить” цим і масло. Тому важлива не стільки калорійність самої ікри, а те, з чим її їсти. Бутерброд з маслом та ікрою, звичайно, дуже ситний.

    Фото: WWF

    Миф 3: ікра, отримана від мертвої риби, смачніша

    Є два способи отримання ікри: прижиттєвий і “забійний”. Осетроводи можуть сперечатися про це годинами і наводити аргументи “за” і “проти”. Різниця в тому, на якій стадії розвитку перебуває ікра: при забійному способі ікра на більш ранній стадії розвитку, тому вона щільніша. Аквакультурники, які користуються цим способом, запевняють, що забійний метод виробництва допомагає використовувати мінімум солі і не вдаватися до пастеризації, тому отримувати свіжу чорну ікру можна цілий рік.

    Але прижиттєвий спосіб більш гуманний, оскільки риба залишається живою, а крім того і більш економічний. Осетрові досить довго дорослішають і починають давати ікру на 12-17 році життя, тож важко повірити, що фермери дійсно заради ікри вбивають риб, яких так довго вирощували. Тож під термінами “забійна” і “щільно-ікряна” осетрина, скоріше, приховуються браконьєрські “подвиги”.

    Міф 4: у аквакультурній рибі багато антибіотиків і гормонів

    Складно стверджувати щось однозначне з цього приводу – усе залежить від совісті власників ферми. Але подумайте ось про що: дика риба плаває у воді, яку наврядчи можна назвати чистою. Можна приблизно уявити кількість промислових, побутових і сільськогосподарських стоків, які туди потрапляють. Є дослідження, які підтверджують, що в організмі диких осетрових з віком накопичуються багато важких металів і небезпечні хлорорганічні сполуки, як то ДДТ. У конкретному “осетровому” випадку ситуація ускладнюється тим, що: осетри – довгожителі, і, відповідно, доза накопичених шкідливих речовин тут може бути набагато більшою.

    Фото: WWF

    Аквакультурні осетри живуть у контрольованих гідрологічних умовах. Так, вони харчуються спеціальним кормом, але 60-80% корму становить рибне борошно. Ну і ще одне міркування: жоден власник не зацікавлений у тому, щоб хто-небудь отруївся його продукцією, тому за якістю води та їжі стежать.

    Головним аргументом у прийнятті рішення купувати чи не купувати – мають бути сертифікат якості і документи, що підтверджують легальність продукції. При бажанні можна зробити аналіз якості риби і, в разі поганої якості легально захищати свої права як покупця. А у випадку з браконьєрською продукцією поскаржитися можна тільки власному відображенню в дзеркалі. Браконьєри рідко дотримуються елементарних санітарних норм, ікра може добу міститися у мертвій рибі. Не ризикуйте своїм здоров’ям і здоров’ям своїх рідних.

    І трохи сумної правди наостанок

    Ікра диких риб – уся, без винятку, браконьєрська, адже в Україні та світі вилов осетрових риб повністю заборонений. Осетрові перебувають на межі вимирання, а тому занесені в Україні до Червоної книги, у світі – до Міжнародного списку МСОП та інших “червоних” списків.

    Як повідомляв портал “Навколо світу. Україна”, всього у світі 27 видів осетрових, але в Україні історично зустрічалися шість видів: білуга, севрюга, осетри російський і атлантичний, стерлядь і шип. Власне, зараз осетер атлантичний і шип офіційно визнані в Україні вимерлими видами. Якщо нічого не робити, їхня доля спіткає усіх інших осетрових: зараз усі вони занесені до Червоної книги України та міжнародного Червоного списку МСОП. А все через нелегальне виловлювання, варварське винищення (переважно через чорну ікру), позбавлення звичного середовища проживання і порушення шляхів міграції осетрових (спорудження гребель ГЕС).

    Автор: Інна Гоч, іхтіолог, фахівець Всесвітнього фонду природи WWF в Україні