• Шлунок, не переймайся: 5 правил безпечної їжі в подорожі.Вокруг Света. Украина
    Шлунок, не переймайся: 5 правил безпечної їжі в подорожі
    Подорожі
    Понеділок, 7 лютого 2022

    Шлунок, не переймайся: 5 правил безпечної їжі в подорожі

    Пронос - не єдина проблема, яка може чекати нерозбірливого в їжі туриста.

    Діарея мандрівника – це стійкий термін, що поєднує набір різних симптомів. В асортименті — алергія, здуття живота, нудота, висока температура, спазми шлунка та кишечника, м’язові та суглобові болі, мігрень та, само собою, зіпсований відпочинок.

    У тому чи іншому вигляді з цією напастю зустрічається кожен третій турист, який приїжджає до іншої країни, області і навіть сусіднього міста. Причини виникнення розладів шлунка можуть бути різними:

    • інфекція (найчастіше)
    • незвична їжа
    • велика кількість фруктів та овочів
    • морська хвороба та ін.

    Окремо стоїть алергічна реакція на нові продукти, яка може не просто зіпсувати настрій висипом та свербінням, а викликати загрозливі для життя стани.

    Звичайно, можна вирішити проблему, харчуючись лише галетами із супермаркету. Проте від одноманітного сухпаю збожеволіє навіть найобережніший турист. Крім того, дегустація місцевих страв є важливою частиною відпочинку та культурного розвитку. Ось кілька порад, які допоможуть звести до мінімуму ризики.

    Збирайте інформацію

    Намітивши план подорожі, постарайтеся дізнатися якомога більше інформації про місцеву їжу та воду. Розпитайте туроператора, знайомих, почитайте або послухайте блогерів, погортайте TripAdvisor або інші сайти для туристів. Так ви зможете заздалегідь оцінити ситуацію та уникнути небезпечних моментів.

    Якщо у вас були епізоди харчової алергії, заздалегідь перевірте інгредієнти популярних національних страв і складіть список того, чого вам потрібно уникати. Можете одразу перекласти інформацію на англійську та/або місцеву, щоб зачитати перелік офіціанту.

    Деякі експерти радять заздалегідь скуштувати екзотичні страви у ресторанах національних кухонь, які є у вашому місті. Але насправді такий захід нічого не гарантує, бо у стравах з однаковою назвою в Україні та за кордоном можуть бути різні інгредієнти.

    Обережніше з водою

    Левова частка епізодів діареї мандрівників пов’язана не з їжею, а з водою. Орієнтуючись на місцевих жителів, які вільно п’ють рідну вологу собі на здоров’я, турист робить ковток і отримує весь букет шлунково-кишкових розладів. Так відбувається тому, що місцеві жителі давно звикли до бактеріального складу своєї води, а для гостя багато мікробів зовсім не знайомі. Через кілька днів організм адаптується та зможе засвоювати воду без наслідків, але момент звикання буде складним.

    Тому воду протягом усієї поїздки краще пити бутильовану, відомих міжнародних брендів. Не варто класти в коктейлі кубики льоду – він теж, напевно, зроблений з місцевої води. Помитим під краном фруктам потрібно дати висохнути.

    Якщо ж ви знаходитесь в місці з несприятливою епідситуацією (наприклад, у деяких азіатських країнах), то мити фрукти та чистити зуби потрібно лише кип’яченою або бутильованою водою. Пити та готувати теж, само собою, на ній. А душ приймати із закритим ротом.

    Слідкуйте за чистотою

    Мити руки нас навчили ще у дитинстві, а пандемія коронавірусу закріпила пройдений матеріал. Але у подорожі доведеться стежити не лише за собою, а й за оточуючими. Перед тим, як щось замовити, насамперед оцініть чистоту закладу, столових приладів, офіціантів, продавців на лотку. Якщо щось здасться не так, йдіть.

    Продумуйте меню

    Навіть у однаково несприятливих умовах одні продукти будуть небезпечнішими за інших: для розмноження бактеріям потрібне живильне середовище, а воно не скрізь підходяще. Крім того, термообробка вбиває інфекцію. Тому у будь-якому сумнівному місці уникайте:

    • морозива та молочних десертів
    • тістечок з кремом
    • фастфуду
    • сирих морепродуктів
    • погано прожареного м’яса та риби
    • страв після повторного розігріву
    • будь-яких швидкопсувних продуктів, у тому числі соусів та овочевих салатів.

    Якщо смак їжі здасться вам підозрілим, не їжте. Не намагайтеся спробувати чи звикнути. Просто одразу ні.

    Як вибрати пристойний ресторан

    Відгуки мандрівників у інтернеті – наше все. Витративши трохи часу в мережі, ви безпомилково знайдете правильний заклад. Якщо часу, інтернету чи бажання вивчати матчасть немає, стежте, куди ходять місцеві. Це буде оптимальне місце не лише за якістю, а й за ціною.

    Враховуйте також, коли там, де ви відпочиваєте, прийнято снідати, обідати або вечеряти. У різних країнах час може значно відрізнятись. Наприклад, в Азії можуть обідати близько 11, а в Іспанії після 14.00. Намагайтеся їсти з усіма одночасно. Тож більше шансів купити свіжу їжу.

    Перша допомога

    Рясне питво, сорбенти та засоби для регідратації, що відновлюють баланс електролітів, порушений через зневоднення. Якщо стан погіршується – негайно до лікаря.

    Фото: Depositphotos