• Фукуок у В'єтнамі – райський острів, про який ви навіть не чули.Вокруг Света. Украина
    Фукуок у В'єтнамі – райський острів, про який ви навіть не чули
    Навколо Світу

    Фукуок у В'єтнамі – райський острів, про який ви навіть не чули

    Біля південного краю півострова Індокитай, у Сіамській затоці, лежить в'єтнамський острів Фукуок - з чистою водою, білими пляжами та казковою природою. Це місцевий аналог Балі, але на порядок менш розкручений та популярний серед туристів.

    В’єтнамський острів Фукуок має все необхідне, щоб набути всесвітньої популярності. Це ідеальний тропічний оазис.

    Чому варто вибрати саме Фукуок, якщо ви летить у В’єтнам і любите пляжний відпочинок? По-перше, тут є все, заради чого люди їздять на екзотичні азіатські острови: велику площу острова займають вічнозелені тропічні ліси, гори, водоспади, але найголовніше, чому сюди приїжджають туристи – найчистіші безкраї пляжі, свіжі морепродукти та відчуття свободи. По-перше, він набагато бюджетніший за Таїланд або Філіппін.

    По-третє, тут зручна логістика. Тут знаходиться невеликий аеропорт, який регулярно приймає як міжнародні регулярні рейси, так і літаки з континентальної В’єтнаму. Крім «повітряних воріт», на острів ходить регулярна пором з берега. По-четверте, вибір житла досить широкий: окрім простих кімнат біля моря за 8-10$ на добу, можна оселитися в розкішному 5-зірковому готелі.

    Чи потрібна віза?

    З 2014 року іноземцям, які планують залишатися на острові не більше 30 діб, не потрібна віза.

    Як дістатися Фукуока

    На відміну від багатьох тропічних островів, Фукуок має свій аеропорт, що максимально спрощує транспортне питання. При цьому ціни дуже демократичні: переліт лоукостерами Air Asia або VietJet Air з В’єтнаму або сусідньої Малайзії стартує від 20-25 $. Серед більш статусних міжнародних авіакомпаній сюди літають Qatar і Turkish Airlines, але, зрозуміло, за більші гроші. Мій переліт з Києва був максимально дешевим, але й логістично складним: рейс Київ-Франкфурт, потім міжнародний трансфер China Air до Ханою з пересадкою в Пекіні та фінальний переліт лоукостером Air Asia на сам острів. Такий трип тривав 1,5 діб, проте загальна ціна квитка в обидві сторони становила лише 450$.

    Фукуок Вьетнам

    Варіант з поромом дешевший (6-8$), але складний. Для цього потрібно від материкового Хошимина дістатися автобусом до самої переправи в порту (їх дві: Ратьзя і Хатьєн), і за 2,5 години корабель переправить вас на острів. Скористатися таким варіантом є резон, якщо ви берете машину напрокат на материковій частині В’єтнаму та плануєте по Фукуок кататися на авто.

    Що не так с Фукуоком?

    Здавалося б, всі умови для масового туризму на острові є, але чому так мало людей знають про цей райський куточок? А все виявляється дуже просто. Протягом багатьох років Фукуок був яблуком розбрату для кількох країн. У 20 столітті китайські військові кілька разів окупували острів, розмістивши тут понад 33 000 солдатів КНР. Камбоджа також пред’являла свої права на острів і вела активні воєнні дії. В результаті острів до недавнього часу був великою військовою базою, куди в’їзд іноземному туристу було заборонено. Ні про яку розвинену туристичну інфраструктуру не йшлося. В іноземних путівниках всерйоз заговорили про Фукуок лише наприкінці 90-х.

    Тиха гавань

    Фукуок Вьетнам

    Сьогодні Фукуок надає усі можливості для тропічного пляжного відпочинку. На відміну від вже розкручених галасливих в’єтнамських Нячанга та Дананга, тут вас прямо в аеропорту зустрінуть спокійні, не крикливі таксисти. Багато готелів (навіть дешеві) надають безкоштовний трансфер із аеропорту. Трафік на дорогах настільки помірний, що просто незрівнянний з аналогічними курортами Південно-Східної Азії. Ви без проблем зможете взяти на прокат скутер (7-10$ на день) або машину (від 20$ на день) і спокійно, без пробок та пекельного хаотичного азіатського руху поколесити по острову.

    Єдине, що нагадає вам про час та швидкість життя – невеликі міста, де все активне життя протікає у центрі, біля місцевих ринків. Саме сюди їздять туристи за новими враженнями, тут можна подешевше скупитися всілякими екзотичними фруктами (папайя, драгонфрут, дуріан та ін.).

    Фукуок Вьетнам

    Важлива стаття доходу місцевих – риболовля, тому не за всі гроші світу можна скуштувати свіжовиловлену рибу практично в будь-якому ресторані: рис із зеленню і тунцем на грилі коштуватиме 5-7 $.

    Пляжі Фукуока

    Фукуок Вьетнам

    Ми поселилися в готелі на Лонг-біч – головному пляжі Фукуок. Тут розвинена інфраструктура, зручно дістатися як до аеропорту, так і до головного базару та інших пляжів острова. Фактично Лонг-біч ділиться на північну частину – найбільш розвинену, з великою кількістю кафе та ресторанів, салонів краси, магазинів, туристичних та прокатних агенцій, та південну частину, де набагато менше людей, більше спокою та затишку. Ще один нюанс: Лонг-біч знаходиться на західному узбережжі острова, де часто штиль і практично немає хвиль, тому снорклінг та відпочинок з дітьми тут ідеальний.

    Фукуок Вьетнам

    Пляжі на східному узбережжі – повна протилежність. У цьому районі дме сильніший морський вітер, піднімаючи великі хвилі. Тому тут сподобається любителям активного купання. До того ж на східній частині розташовані, в основному, дорогі готелі та вілли, тому жити тут для більшості не варіант, але для різноманітності відпочинку приїхати на байку на день на такий пляж – чудовий спосіб урізноманітнити острівне дозвілля.

    Ще одна лінія пляжів, куди варто з’їздити, розташована на півночі Фукуока. Тут переважають безлюдні, віддалені лагуни, до яких ведуть лише грунтові стежки. Але в цьому їхній весь шарм – мінімум людей і максимум усамітнення. Єдиний виняток – Старфіш-біч, знаменитий пляж із морськими зірками, на який регулярно вранці привозять туристів

    Фукуок Вьетнам

    Пам`ятки Фукуока

    В ідеалі досліджувати острів краще на мотобайку. Але, якщо у вас немає навичок або просто хочеться розслабитися, тут можна знайти безліч варіантів з екскурсіями. Наприклад, день покататися по Фукуоку на оглядовому туристичному автобусі коштує 25-30 $, замовити екскурсію на південні та північні острови з риболовлею – 30-60 $, а зустріти захід сонця на яхті з вечерею – від 40$. Найбільш відвідуваним місцем острова є канатна дорога та парк розваг Vinperl. Це своєрідна візитна картка Фукуока, заради якої сюди прилітають люди з багатьох країн.

    Канатна дорога розташована на півдні острова, і до неї веде нове шосе. Дістатись туди можна на байку, але є резон замовити тур в агентстві, що буде комфортніше і вигідніше за ціною. Такою послугою користувалися і ми, придбавши тур, що в результаті коштував на 10$ дешевше, ніж самому все організовувати. Регулярний автобус, який ходить островом, забрав нас вранці з готелю і всього за 30 хвилин довіз до канатної дороги.

    Канатна дорога доставляє туристів до головної пам’ятки Фукуок – парку розваг Vinperl. Але повірте, що сам по собі фунікулер – це дійсно річ! Можна полоскотати собі нерви, пролетівши над морем та островами. Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, канатна дорога Фукуока є найдовшою у світі канатною дорогою над морем – вона розтяглася на 3320 метрів. А які шикарні краєвиди відкриваються з панорамних вікон гондоли, яка, наче дельтаплан, летить в хмарах над невеликими рибальськими острівцями!

    Фукуок Вьетнам

    Отже, ми дісталися парку розваг Vinperl – найпопулярнішому місцю розваг. Це окремий величезний мальовничий острів із атракціонами, аквапарком, готелями та фешенебельними віллами. Тут регулярно влаштовують різноманітні шоу-програми; дуже галасливо і людно було тут до пандемії. Зараз людей значно менше, немає гігантських черг на атракціони, а сам пляж, де відпочивають виснажені денними активностями туристи, – вже більше схожий на тихе місце для релаксу, ніж на літній одеський мурашник. При цьому тут є чим зайнятися як дорослим, так і дітям. Тому, якщо ви надумаєте відвідати Vinperl, – з упевненістю викреслюйте день із вашого спокійного відпочинку на Фукуоці. Емоцій та драйву цей парк розваг додасть вам на багато тижнів уперед.

    Ще одна, але дуже специфічна пам’ятка Фукуока – сумнозвісна Кокосова в’язниця, побудована в 1953 році. Вона вважалася найбільшим виправним закладом Південного В’єтнаму, вміщуючи одночасно до 40 тис. ув’язнених. Нелюдське поводження з ув’язненими та жорстокі тортури у цій в’язниці стали об’єктом міжнародних розслідувань та скандалів. Зараз це місце перетворили на музей, і я радив би обов’язково зазирнути сюди.

    Бюджет відпочинку на острові

    Якщо ви не шукаєте лакшері апартаменти або вілли, то добовий бюджет на двох складе близько 60-80$, включно з готелем зі сніданком, орендою байка, розвагами, обідом та вечерею. При цьому вечеря вийде ситною трапезою зі свіжими морепродуктами в непоганому місцевому ресторані. Цінник на пляжах досить гуманний. За 30 хв. масажу доведеться заплатити 5-6$, банку місцевого пива – 1,2$, оренда SUP дошки обійдеться в 6$ за годину.

    Подивитися пам’ятки ми виїжджали тричі за 10 днів відпочинку, тому багато грошей вони у нас не з’їли. В основному бюджет на пам’ятки ми витратили на канатну дорогу та парк розваг Vinperl: по 40 $ з особи.

    Сезон на Фукуоці: коли краще їхати?

    Фукуок Вьетнам

    Сюди варто їхати у зимовий період, оскільки високий сезон на Фукуоці починається у грудні та закінчується наприкінці квітня. Влітку тут вирують мусони, а це – часті дощі та великі хвилі. Мої враження від Фукуок? Вдруге повернутися мені не захочеться, адже у світі стільки інших яскравих місць. Але для разового відпочинку чи зимівлі – Фукуок підходить на всі 100%!

    Які умови в’їзду для туристів?

    Острів Фукуок першим у В’єтнамі відкрився для туристів у жовтні 2021 року. Умовами в’їзда є: 1) повна вакцінація, пройдена не пізніше 14 днів до в’їзду, або сертифікат про одужання, та 2) негативний результат тесту ПЛР, отриманий не раніше ніж за 72 години до посадки, та 3) страховка, яка покриває лікування ковіду, не менш ніж на $50 тис, та 4) турпакет від туристичної агенції з затвердженою програмою.

    Український ковід-сертифікат у В’єтнамі визнають. З тих вакцин, які схвалені в Україні, В’єтнам визнає AstraZeneca, Comirnaty (Pfizer/BioNTech) та Spikevax (Moderna).

    Усі фото – Олекій Мужчина

    Читайте також:

    Країни, в яких живуть найвищі і найнижчі люди

    Вічна весна, корсари та устриці: заради чого варто їхати до Бретані