Група каліфорнійських дослідників виявила, що у США газові плити щорічно викидають у повітря 2,6 мільйона тонн метану в еквіваленті вуглекислого газу. CO2-еквівалент – це умовна одиниця, яку використовують для оцінки обсягів викидів парникових газів, у тому числі для розрахунку вуглецевого сліду. Вимірюється в тоннах і означає, якого обсягу вуглекислого газу дорівнює загальний обсяг викидів, виходячи з їхнього впливу на клімат.
Таку кількість метану можна порівняти з щорічною кількістю парникових газів від 500 000 автомобілів. “Плити постійно виділяють в атмосферу трохи метану”, – сказав співавтор дослідження Роб Джексон, кліматолог зі Стенфордського університету.
Дослідники вивчили 53 домашні кухні в Каліфорнії. Вони закрили більшу частину кімнат пластиковими брезентами, а потім виміряли викиди, коли печі працювали і коли вони не працювали. Дивно, що три чверті викиду метану сталося, коли печі було вимкнено. За словами кліматологів, це викиди, які уряд не враховує.
“Це важливе дослідження, тому що ми дійсно намагаємося зменшити наш вуглецевий слід, і ми стверджуємо, що газ чистіший, ніж вугілля”, – сказав провідний автор дослідження Ерік Лебель, вчений з некомерційної організації PSE Healthy Energy в Окленді. Проте більшість вигоди зникає, коли приймаються до уваги витоки.
За словами Джексона, мікровитоки метану не є небезпечними для здоров’я людини або як можлива вибухонебезпечна речовина. Але при проведенні тестів дослідники виявили також на кухнях високі рівні оксидів азоту, що перевищують 100 частин на мільярд. Джексон сказав, що Агентство з охорони навколишнього середовища США не має стандартів якості повітря у приміщеннях для цього газу, але проведені ними виміри перевищують стандарти якості зовнішнього повітря. За його словами, оксиди азоту є побічними продуктами згоряння у печах, що працюють на природному газі. За словами експертів, щоб мінімізувати шкоду здоров’ю, на кухні необхідно завжди використовувати витяжки і стежити за тим, щоб була належна вентиляція.
За матеріалами Phys.org