• В Італії створили ще два ембріони північного білого носорога.Вокруг Света. Украина
    В Італії створили ще два ембріони північного білого носорога
    Тварини
    П'ятниця, 18 лютого 2022

    В Італії створили ще два ембріони північного білого носорога

    У світі залишилося всього два представника виду — самки Наджин та її донька Фату.

    У ході двох процедур у період з жовтня 2021 по лютий 2022 року консорціум BioRescue створив два нові ембріони північної білої популяції.

    Північний білий носоріг є одним із двох підвидів білого носорога (інший – південний білий носоріг). На відміну від південної популяції, представників північної майже не залишилося. У 2018 році помер останній самець виду на прізвисько Судан. З двох самок, що залишилися на планеті, здатна до продовження роду лише молодша Фату. Ще два самці померли за кілька років до Судану. Вчені зберегли сперму тварин, сподіваючись відновити популяцію.

    Ооцити (яйцеклітини) були зібрані у самки північного білого носорога Фату у жовтні та січні у заповіднику Ол Педжета, Кенія та були осіменені та вирощені в лабораторії Avantea, Італія. Розвинені ембріони були кріоконсервовані в листопаді 2021 року та лютому 2022 року та в найближчому майбутньому очікують передачі сурогатним самкам південного білого носорога.

    Процедури, проведені у жовтні 2021 року та січні 2022 року в Ол Пейета, знаменують собою сьомий та восьмий успішний збір ооцитів, проведений групою вчених та захисників природи. Під час восьми процедур, проведених з 2019 року, команда витягла загалом 119 ооцитів у Фату та її матері Наджин, внаслідок чого було отримано 14 ембріонів.

    Оскільки ці ембріони походять виключно з ооцитів Фату, BioRescue вирішила припинити збирання яйцеклітин у Наджин після оцінки етичного ризику у 2021 році. Після нещодавнього збору ооцитів яйцеклітини були доставлені в лабораторію Avantea в Кремоні, Італія, для дозрівання, запліднення та розвитка ембріонів та кріоконсервації.

    Обидва нещодавні ембріони були отримані з використанням сперми самця північного білого носорога Ангаліфу (він помер у 2014 році). Загалом на даний час є 11 ембріонів від Фату та самця північного білого носорога Суні (також помер у 2014 році), а також три ембріони від Фату та Ангаліфу, що зберігаються у рідкому азоті для майбутнього перенесення ембріонів.

    Більшість ембріонів збільшує шанси зрештою зробити дитинча північного білого носорога. Консорціум прагне регулярно повторювати збирання яйцеклітин у Фату, якщо це можливо, враховуючи добробут останньої плодовитої самки північного білого носорога та шанси на успіх.

    Подальші операції будуть визначатися регулярними оцінками етичного ризику, які проводяться перед кожною процедурою BioRescue під керівництвом Лабораторії етики ветеринарної медицини, охорони навколишнього середовища та благополуччя тварин Університету Падуї.

    За матеріалами Phys.org

    Фото: Depositphotos

     

    Завантажити ще