• ТОП-15 маловідомих фактів про овочі та фрукти.Вокруг Света. Украина
    ТОП-15 маловідомих фактів про овочі та фрукти
    Їжа
    Неділя, 5 грудня 2021

    ТОП-15 маловідомих фактів про овочі та фрукти

    Період збору врожаю - чудовий привід дізнатися про плоди, які ми вживаємо в їжу, щось нове.

    1.Чорний часник – не сорт, а спосіб приготування. Якщо витримати головку часнику при температурі 55 ºC близько місяця, часточки стануть чорними, кисло-солодкими на смак і втратять пекучість. Таким же чином можна видозмінювати перці чилі, стрілки часнику, порей, банани і кукурудзу.

    2. Яблука можна і треба готувати, як овочі. Наприклад, можна посмажити тонкі часточки на сковороді з вершковим маслом, кубиками селери, стружкою моркви і зерновою гірчицею. В кінці не забути посипати рожевим і чорним перцем, дрібно нарізану петрушкою і зеленою цибулею.

    3. Від цибулі плачуть усі. Вішати на вуха лушпиння цибулі марно, допоможе лише ізолюючий протигаз. Уся справа в тому, що при розрізанні з цибулини вивільняється фермент аліїназа, який викликає утворення сльозогінних речовин.

    4. До гострого смаку червоного і чорного перцю можна і треба звикати. Капсаїцин і пиперин активують рецептор TRPV1, який сигналізує мозку про біль і опіки. При постійному вживанні гострого реакція слабшає. І тоді можна розрізнити нюанси смаку й аромати перців.

    5. Птахи не відчувають гостроти перцю чилі. Цим можна скористатися на благо кулінарії. Наприклад, шеф Ден Барбер у своєму ресторані-маєтку Blue Hill at Stone Barns годує курей паприкою з чилі і отримує від них яйця з червоним жовтком. Жовток має виражену гостроту.

    6. Рожевий перець – не перець, а лише схоже виглядає. Це висушені плоди чагарнику роду шинус, родича кеш’ю, манго і фісташки. У великій кількості можуть бути отруйні. Духмяний  перець – теж не перець, а плід дерева пімент, але ароматом віддалено нагадує Piper Nigrum.

    7. Сичуаньський перець – теж не перець, а шкірка плодів зантоксилум, родича цитрусових. На відміну від чилі викликає оніміння. Компоненти «неперцю» обманюють рецептори, викликаючи ілюзію вібрації високої частоти. Це веде до втрати чутливості слизової рота.

    8. Банани зріють самі і допомагають іншим. Банани, груші, яблука, помідори, абрикоси, дині та багато інших фруктів називають клімактеричними. Вони виділяють газ етилен, гормон рослин, який викликає дозрівання. Цитруси, виноград і полуниця, навпаки, «на полиці” не дозрівають.

    9. Почорнілі банани виглядають не дуже апетитно, але вони найсолодші. Якщо акуратно вийняти м’якоть зі шкірки, можна її їсти ложкою, ніби пудинг, або використовувати для випічки. У переспілих бананах у п’ять разів більше низькомолекулярних цукрів і менше крохмалю, ніж у жовтих.

    10. Усі яблуні «Гренні Сміт» – клони одного дерева. Єдине дерево цього сорту виросло в Австралії внаслідок випадкового перезапилення в 1868 році. Яблука відрізнялися високими товарними властивостями. Відтворити мутацію не вдалося. «Гренні Сміт» розмножуються тільки вегетативно.

    11. Авокадо – ягода. Ботанічно так. Ще один факт до невизначеності навколо цього плоду. І фрукт, і овоч, стиглий авокадо смачний сирим, його можна посмажити на сковороді, а можна перетворити на морозиво. Листя дерева ароматне і використовується як заміна лаврового листа.

    12. Артишоки – рід культурних рослин, родичів будяків і соняшнику. У артишоків їдять листя, молоді стебла і, звичайно, м’ясисте квітколоже. Листя і стебла будяків також їстівні, мають цікаву гірчинку, а бутони соняшнику на смак не гірші, ніж у артишоку.

    13. Цвітну капусту правильно було б називати квітковою. Адже її качан – це пагон із зачатками квітів. Якщо цвітну капусту не зрізати, бутони розпустяться. Квіти цвітної капусти дуже смачні і декоративні. До речі, цвітна капуста може бути білою, зеленою, пурпуровою і жовтою.

    14. Бур’яни смачні і їстівні. Їх мало їдять через незнання і тому, що бур’яни міцно тримаються за землю і захищаються колючками. Їхня врожайність теж невисока. Треба обов’язково скуштувати молоду снить, кропиву, кульбабу, коріння лопуха і пирію, кислиці, манжетку, полин і медунку.

    15. Помідори цінуються за їхній солодкий смак і характерний запах. Смак соусу або супу буде яскравішим і «томатнішим», якщо на останніх 10 хвилинах приготування додати жменю листя томата, а потім видалити.

    “Навколо світу. Україна » писав про ТОП-10 несподіваних фактів про їжу .

    За матеріалами Meduza

    Завантажити ще