• Чому нам так подобається запах скошеної трави?.Вокруг Света. Украина
    Чому нам так подобається запах скошеної трави?
    Питання-відповідь
    Четвер, 9 грудня 2021

    Чому нам так подобається запах скошеної трави?

    Розповідаємо, чим насправді пахне свіжоскошена трава і чому нам подобається вдихати цей аромат.

    Ви одразу впізнаєте цей свіжий, різкий аромат, коли хтось косить газон або футбольне поле. Коли він проникає у ваші ніздрі, йому якимось чином вдається пахнути, точно як зелений колір. З хімічної точки зору, цей класичний запах газону є перенесеною повітрям сумішшю сполук на основі вуглецю. Їх називають летючими зеленими речовинами листя, або GLV.

    Чому виділяються GLV?

    Рослини часто виділяють ці молекули у разі пошкодження комахами, інфекціями або механічними діями, наприклад, газонокосаркою. За словами Яна Болдуїна, еколога та директора-засновника Інституту хімічної екології ім. Макса Планка в Мюнхені (Німеччина) рослини виробляють різні форми GLV залежно від того, що з ними відбувається.

    У дослідженні 2010 року, опублікованому в журналі Science, він і його колега Сільке Аллмані з Університету Амстердама виявили, що проколоті і протерті слиною листя тютюну випускають інший букет летких сполук, ніж листя, які розтирали і чистили водою.

    Чому нас приваблює запах GLV?

    GLV досить малі, щоб підніматися в повітря і потрапляти в наші ніздрі. У деяких випадках вони можуть бути виявлені більш ніж за милю від рослини, що їх поширює. Комахи, які харчуються рослинами, і хижаки, які харчуються цими комахами, надзвичайно чутливі до різних ароматів GLV. Специфічний запах обліплених комахами рослин вказує хижакам, що закуска поблизу.

    газонокосилка

    Фото: Shutterstock

    Люди, звичайно, не їдять газонну траву або комах на ній, але GLV, що виділяються травою, нічим не відрізняються від рослин, які ми вважаємо смачними. А отже, у нас є вагомі причини бути до них чутливими. Майже всі свіжі овочі і фрукти мають свій букет GLV. Фрукти можуть вивільняти молекули, коли їх розм’якшують,  руйнуючи мембрани всередині. Протягом всієї історії еволюції ми використовували цю інформацію, щоб знати, коли щось дозріло.

    Немає нічого особливого в траві, що робило б її запах приємнішим для нас, ніж запах іншої рослини. Але ми дуже часто косимо її, пошкоджуючи багато рослинних тканин водночас і випускаючи концентровану хмара GLV. За словами Яна Болдуїна, люди, які живуть поруч з чайними плантаціями в Китаї, можуть переживти ті  самі почуття від запаху чаю.

    Болдуїн додав, що самі рослини можуть також розпізнавати ці повітряні аромати і реагувати на них. Наприклад, якщо букет GLV вказує, що сусіди втрачають свої квітучі верхівки, рослина може переносити цукор та інші речовини від своїх квітів до коріння. Це зводить до мінімуму потенційні втрати рослини і може допомогти їй вирости пізніше.

    Цей ефект, званий бункеруванням, може початися через кілька хвилин після атаки на першу рослину. Іншими словами, поки ви косите від одного кінця газону до іншого, трава на протилежному боці може відчувати запах вашого наближення і бути готовою захищатися.

    За матеріалами Live Science

    Завантажити ще