• Завершивши свою місію 2031 року, МКС впаде в Точку Немо: NASA.Вокруг Света. Украина
    Завершивши свою місію 2031 року, МКС впаде в Точку Немо: NASA
    Наука
    Четвер, 3 лютого 2022

    Завершивши свою місію 2031 року, МКС впаде в Точку Немо: NASA

    NASA має намір експлуатувати МКС до кінця 2030 року. Після чого станцію затоплять у Точці Немо: так називається кладовище космічних кораблів у Тихому океані.

    У своєму звіті, присвяченому найближчим планам МКС, НАСА повідомило, що в січні 2031 року станція впаде на Землю в районі, відомому як Точка Немо. Так називається безлюдна зона в південній частині Тихого океану, що використовується як цвинтар космічних кораблів. Це місце максимально віддалено від будь-якої суші. Три найближчі точки суші знаходяться від нього на відстані 2688 км.

    За свідченням експертів, з 1971 року в Точку Немо скинули 263 космічні апарати, що відслужили.

    Експлуатація Міжнародної космічної станції – спільного проекту 14 країн – розпочалася 1998 року. Перший екіпаж прибув на МКС 2000-го. Відтоді на її борту побувало понад 200 астронавтів із 19 країн світу.

    У NASA заявили, що після виведення МКС із експлуатації її замінять кілька комерційних станцій.

    Найближчим часом МКС не зупиниться на досягнутому

    Космічна станція стала місцем багатьох наукових відкриттів. У 2014 році тут випробували друк на 3D-принтері. 2016-го астронавт НАСА Кейт Рубінс уперше секвенувала ДНК у космосі. А п’ятий стан речовини, який називається конденсатом Бозе-Ейнштейна, було отримано на МКС за допомогою Лабораторії холодного атома NASA у 2018 році.

    Астронавти навчилися вирощувати на станції салат та листову зелень, починаючи з 2015-го. А сьогодні тут культивують редис і перець чилі. Цей досвід, вважають у НАСА, стане в нагоді освоювачам космосу для вирощування їжі в тривалих космічних місіях.

    МКС вступає у своє третє та найпродуктивніше десятиліття як новаторська наукова платформа в умовах мікрогравітації. Так вважає Робін Гейтенс, директорка Міжнародної космічної станції у штаб-квартирі НАСА.

    Станція увійшла до Книги рекордів Гіннесса як найдорожчий об’єкт, збудований людиною. Загальна вартість МКС становить понад 150 млрд доларів.

    За матеріалами CNN

     

     

    Завантажити ще