• ТОП-20 фактів про Сінгапур.Вокруг Света. Украина
    ТОП-20 фактів про Сінгапур
    Місця
    П'ятниця, 10 грудня 2021

    ТОП-20 фактів про Сінгапур

    Сінгапур став незалежною державою в 1965 році. І за півстоліття зумів з корумпованої і бідної країни перетворитися на приклад для наслідування.
    1. Сінгапур – це одне з трьох наявних сьогодні міст-держав (разом з Ватиканом і Монако). Крім основного, до його складу входить ще 63 крихітні острови. Більшість з них нежилі.
    2. Національною мовою в Сінгапурі вважається малайська, але статус офіційних мають ще три – англійська, китайська та тамільська.
    3. Сінгапур входить до 20 найменших країн у світі – його площа 719 км.
    4. У світі існує ще один Сінгапур . Так називається місто-привид у штаті Мічиган, США.
    5. Національний прапор країни має складну і дуже цікаву символіку. Червоний – це загальне братство і рівність, білий – чистота і чеснота. Півмісяць свідчить про молодість нації, а п’ять зірок уособлюють демократію, мир, прогрес, справедливість і рівноправ’я.

    Фото: Shutterstock

    6. Сінгапурці – найшвидші пішоходи у світі . Згідно з дослідженням, проведеним Британською Радою, громадяни Сінгапуру пересуваються із середньою швидкістю близько 6,15 км/год.

    7. Сінгапур посідає перше місце серед найменш корумпованих держав Азії і п’яте – в усьому світі. Цьому сприяло запровадження високих штрафів і кримінальна відповідальність за зловживання своїм становищем.

    8. Щорічно 19 листопада відзначається Всесвітній день туалету. Ініціатором його запровадження виступив уряд Сінгапуру, який у 2001 році подав відповідну резолюцію в ООН.

    9. Понад 80% населення Сінгапуру живе  у соціальних будинках (субсидованих державою). У той же час 92% місцевих мають власне житло – це найвищий показник у світі.

    Фото: Shutterstock

    10. Сінгапур посідає друге місце у світі (після Монако) за щільністю населення. На території 719 км² проживає 5 312 400 осіб, тобто 7389 на 1 км².

    11. Сінгапур нерідко називають містом штрафів. І їх тут дійсно дуже багато – за сміття на вулиці, за жувальну гумку, за малювання графіті, за паління в громадських місцях і за годування дитини груддю в транспорті.

    12. У Сінгапурі діє законодавче обмеження, що забороняє будувати в центральній частині міста хмарочоси заввишки понад 280 м. Причина – близькість військової авіабази Пая-Лебар. Хоча компанії GuocoLand все-таки вдалося отримати дозвіл на будівництво свого 290-метрового хмарочоса Tanjong Pagar Centre. Він був завершений в 2016 році і став найвищою будівлею Сінгапуру.

    13. Сінгапур не має ніяких природних ресурсів. Практично все, від піску до прісної води, імпортується, а економіка країни базується на доставці.

    14. Єдина у світі нічна гонка «Формули-1» проводиться саме в Сінгапурі. Це був маркетинговий хід, до якого влада країни вдалася, щоб умовити керівництво «Формули-1», яке раніше вже відмовилося проводити тут один з етапів. Оригінальна ідея привернула як рекламодавців, так і глядачів.

    Фото: sports.ru

    15. У Сінгапурі розташоване третє найвище у світі колесо огляду (після колеса в Дубаї та Лос-Анджелесі): його висота 165 м.

    16. Сінгапур визнаний країною №1 за легкістю ведення бізнесу . Тут одні з найнижчих податків в Азії, а компанію можна зареєструвати за 10 хвилин. Мінімальний статутний капітал – близько 1 сінгапурського долара (менше 1 $), мінімальна кількість акціонерів – один.

    17. Близько 3% населення Сінгапуру – доларові мільйонери .

    18. Сінгапурські діти розумніші за інших. Саме вони лідирують у рейтингу за рівнем успішності в математиці і науці, складеному Організацією економічного співробітництва і розвитку. А система освіти Сінгапуру посідає третє місце після південнокорейської і японської.

    19. У Сінгапурі досі діє смертна кара (через повішення). Головою можна поплатитися за торгівлю, зберігання або вживання наркотиків, корупцію і піратство.

    20. Кілька років поспіль Сінгапур займав перший рядок рейтингу найдорожчих міст світу, але у 2021 році поступився місцем Тель-Авіву. Другий рядок рейтингу з Сінгапуром поділяє Париж.

    Завантажити ще